Oprezno s gljivama u prirodi, moguće trovanje

Meštanka iz Ćuprije (44) morala je da zatraži pomoć lekara pošto je konzumirala otrovne gljive "zavodnice", misleći da je ubrala "lisičarke", saopštilo je Udruženje gljivara i prirode Gorun iz Ćuprije.
Oprezno s gljivama u prirodi, moguće trovanje
Foto: Pixabay
Toplo i kišno vreme na području Pomoravlja, Resave i Levča, kao i u celoj Srbiji, pogodovalo je razvoju gljiva. U ćuprijskoj bolnici beleže i slučaj trovanja nakon konzumiranja pečuraka, upozorili su čuprijski gljivari.
 
Oni navode da je, prema izveštaju lekara, otrovana osoba konzumirala otrovnu omphalotus olearius, narodski naziv - zavodnica, misleći da je u pitanju cantharellus cibarius, poznata kao lisičarka.
 
Sreća je u nesreći, dodaju, što otrovana žena nije podelila obrok sa članovima porodice.
 
Udruženje Gorun apeluje da se svi koji gljive ne poznaju uzdrže od sakupljanja i konzumacije pečuraka iz prirode, upozoravajući da posledice mogu biti ozbiljne, čak i fatalne.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.