Topla kafa sadrži više antioksidanasa nego hladna

Prema podacima dobijenim najnovijim istraživanjem, topla kafa u sebi sadrži znatno više antioksidanasa u odnosu na hladnu, a samim tim je i dosta zdravija.
Topla kafa  sadrži više antioksidanasa nego hladna
Foto: Pixabay
Tačnije, za mlaku ili potpuno hladnu kafu se veruje da donosi manje zdravstvenih benefita u odnosu na onu toplu, kaže nova studija. 
 
Studija je došla do zaključka da vruća kafa ima neke merljive zdravstvene prednosti, uključujući manji rizik od nekih karcinoma, dijabetesa i depresije.
 
Istraživači s Univerziteta Tomas Džeferson u SAD-u došli su do zaključka da je vruća kafa imala više tzv. titratibilnih kiselina, koje inače mogu biti odgovorne za veće antioksidativne vrednosti u toploj kafi. 
 
"Kafa sadrži puno antioksidanasa. Ako pijete umereno, istraživanje pokazuje da to može biti poprilično dobro za vas. Došli smo do zaključka da topla kafa ima više antioksidacionog kapaciteta u odnosu na hladnu", rekla je istraživačica Megan Fuler.
 
Rezultati objavljeni u časopisu "Scientific Reports" takođe su otkrili da su pH vrednosti kako vruće tako i hladne kafe vrlo slični, tj. kreću se u rasponu od 4,85 do 5,13 za sve uzorke kafe koje su testirane. 
 
S druge strane, postoje i ona istraživanja koja dokazuju kako je hladna kafa manje kisela u odnosu na toplu i da na taj način sprečava pojavu gastrointestinalnih problema, prenosi Independent Online.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.