Fermentisani beli luk - ne oseća se i ne iritira želudac, a lekovit je

Gotovo da nema čoveka koji ne zna koliko je svež beli luk zdrav i delotvoran.
Fermentisani beli luk - ne oseća se i ne iritira želudac, a lekovit je
Foto: Pixabay
Beli luk je kroz vekove dokazao svoja antigljivična svojstva, a koristio se i kao antiseptik, antibiotik, antivirotik, lek za tuberkulozu i groznicu.
Međutim, sve više ljudi izbegava beli luk u ishrani zbog karakterističnog ukusa i mirisa ili iritacije želuca. Dobra vest je da postoji rešenje i za to - fermentisani beli luk.
Mnogi ne znaju da pored crnog i belog luka postoji crni beli luk ili "black garlic" koji nema karakterističan, intenzivan ukus i miris, a pritom ima čak i pojačana lekovita svojstva.
 
Naučna istraživanja i studije koje se mogu naći u američkom Nacionalnom centru za biotehnološka istraživanja (NCBI) pokazala su da fermentisani beli luk, između ostalog, štiti srce, krvne sudove, jetru, nervne ćelije, smanjuje šećer u krvi, sprečava rast tumorskih ćelija.
 
Fermentisani beli luk se dobija od svežeg belog luka koji je određeno vreme (90 dana) fermentisao pod strogo kontrolisanim uslovima (temperatura i vlažnost vazduha). Tom prilikom nastaje "black garlic" bez karakterističnog mirisa, bez iritacije želuca sa aktivnim materijama.
 
"Fermentacija predstavlja ubrzano 'starenje', tokom kojeg beli luk menja boju, karamelizuje i njegova svojstva se menjaju. Karakterističan miris je neutralisan, a dobijeni proizvod ima povećan antioksidativni potencijal i širok spektar pozitivnih efekata na zdravlje ljudi", pokazuju istraživanja koja su objavljena u NCBI-u.
 
Naučna istraživanja objavljena u ovom centru otkrivaju koja sve lekovita svojstva ima "black garlic" u sinergiji sa pomenutim dodacima, piše Zadovoljna.rs.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.