Evropska jela koja turisti izbegavaju

Na listi jela koja stranci ne vole svaka zemlja može da ponudi ponešto, a u ovom tekstu je izdvojeno njih pet.
Iako je inspiracija na sve strane, zadržaćemo se na evropskom tlu, i naučiti nešto novo o navikama u ishrani drugih naroda.
Ukoliko u belgijskom jelovniku ugledate kedul, taatjespap ili stampers, razmislite dvaput. Reč je o čorbi koja podseća na redak pire od krompira s punomasnim mlekom. Ponekad može da sadrži veliku količinu maslaca, krišku sira, jaje ili rakove. Belgijanci ovo jelo tradicionalno služe na Veliki petak, ali jedu ga i tokom ostatka godine.
Mak, šećer i njoke
 
Onima koji su odrastali na rezancima s makom austrijski mohnnudeln možda i ne bi bio mrzak, ali turisti se najčešće ne oduševljavaju kombinacijom njoka, rastopljenog maslaca, maka i šećera. Za taj specijalitet Austrijanci prave testeninu koja podseća na šufnudle.
 
Omraženi namaz
 
Marmite ili volite ili izbegavate u širokom luku. Britanski namaz od ekstrakta kvasca prepoznaje se po smeđoj boji - i jedinstvenom, slanom ukusu. Britanci ga jedu na tostu ili u sendvičima, a većina stranaca proba ga samo jednom.
 
Sir poput karamele
 
Skandinavci su poznati po jelima opojnih mirisa i bogatog ukusa koje turisti ne podnose. Jedno od takvih je norveški gjestost, meki, pomalo lepljiv sir koji ukusom i izgledom podseća na karamel. Priprema se tako što se surutka kuva do iznemoglosti, sve dok ne postane istovremeno slana i slatka i dobijete sir koji je izvan uobičajene kategorije.
Konjetina u Italiji
 
Italijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na svetu, ali turisti se često šokiraju kada u mesarama vide konjetinu. Italijani meso konja preporučuju jer obiluje gvožđem i pripremaju ga kao govedinu ili divljač. Međutim, stranci koji posegnu za, na primer, brezaolom od konjetine, misleći da se radi o nekom mesnom klasiku, često budu iznenađeni.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.

Moguće poskupljenje Nutele

Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.