Evo kako da čuvate limun da ne istrune i da što duže bude svež
Ako ste ikada kupili limune s namerom da ih iskoristite u svojim omiljenim receptima, samo da biste ih kasnije zatekli suve ili buđave, ne brinite, niste sami.
Foto: Pixabay
Sveži limuni mogu biti osvežavajući dodatak vašoj kuhinji, ali važno je da znate pravilno ih održavate kako bi ostali sveži što je duže moguće, piše Index.hr.
Bez obzira na to da li ste ljubitelj limunade, kolača od limuna ili jednostavno želite da osvežite svoja jela, pratite ove savete i uvek ćete pri ruci imati sočne, sveže limune spremne za upotrebu.
Kako odabrati najkvalitetnije limune
Kada je reč o odabiru limuna, ključno je prepoznati sveže i kvalitetne primerke.
Kada birate limune, izbegavajte one koji su naborani ili mekani.
Umesto toga, potražite limune svetle boje koji deluju čvrsto na dodir i obećavaju bogatstvo soka.
Pažljiv odabir svežih i sočnih limuna je ključan za osiguravanje sveže kućne zalihe.
Koristite delove za povrće u frižideru
Jedan od ključnih koraka za očuvanje svežine limuna je pravilno držanje u frižideru.
Prema preporukama stručnjaka, limune je najbolje čuvati u delu za povrće jer tamo mogu izdržati mesec dana ili više.
Ladice za povrće su posebno dizajnirane za produljenje svežine voća i povrća te imaju otvore za protok vazduha.
Kako biste postigli optimalne uslove za pohranu limuna, proverite jesu li vazdušni otvori ladica otvoreni. To će osigurati veći protok vazduha i nizak postotak vlage, što su idealni uslovi za očuvanje limuna.
Da biste postigli najbolje rezultate, preporučuje se podešavanje temperature frižidera na raspon od 2°C do 8°C. Održavanje stabilne temperature i pravilan protok vazduha ključni su za očuvanje svežine limuna tekom dužeg perioda.
Ne skladištite ih u plastičnoj ambalaži
Ako želite da vaši limuni dulje ostanu sveži, izbegavajte plastične kese.
Plastična ambalaža zadržava vlagu, što dovodi do bržeg kvarenja limuna. Umesto toga, koristite papirne ili višekratne mrežaste vrećice. One omogućuju bolju cirkulaciju vazduha oko limuna i održavaju ih svežim duže vreme.
Ako nemate papirne ili mrežaste kese pri ruci, možete koristiti kesu s patentnim zatvaračem iz koje ste izbacili što više vazduha.
Limuni koji su pohranjeni na ovaj način trebalo bi da održe optimalnu svežinu do četiri nedelje.
Držite ih odvojeno od ostalog voća
Jedan od najboljih načina da limuni duže ostanu sveži jeste da ih čuvate odvojeno od ostalog voća i povrća.
Određeno voće i povrće, poput lubenica, banana, jabuka, paprika i avokada, otpušta etilen, plinoviti biljni hormon koji ubrzava sazrevanje. Limuni su osetljivi na etilen, pa ih čuvanje s voćem i povrćem koje proizvodi etilen može brže pokvariti.
Zamrznite limune
Ako imate previše limuna, razmislite o njihovom zamrzavanju.
Odlično podnose zamrzavanje i u zamrzivač ih možete pohraniti cele ili narezane. Na ovaj način limuni se mogu čuvati do četiri meseca.
Ako planirate da zamrznute kriške limuna, prvo ih zamrznite raspoređene na limu za pečenje kako bi ostale odvojene, a zatim ih prebacite u vrećicu koja je prikladna za tu svrhu.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
8
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar