Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen

Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
Foto: Pixabay
Sada kada su se pojavili na pijacama i u prodavnicama, sve više njih ga priprema kod kuće. Index.hr donosi nekoliko saveta kako da ih skuvate baš savršeno.
Koliko dugo kuvati kukuruz?
 
Većina ljudi smatra da kukuruz treba kuvati "barem pola sata", ali zapravo - to može biti predugo. Današnji kukuruz šećerac (onaj slatki, kakav kupujemo na pijacama) je puno nežniji i brže se kuva. Idealno vreme kuhanja je 5 do 7 minuta u kipućoj vodi. Ako je kukuruz svež i mlad, dovoljno je i manje. Već nakon 3-4 minuta može biti savršeno mekan i sladak.
 
Ako kukuruz prekuvate, izgubiće sočnost, postati tvrd i pomalo gumenast. Zato ga treba staviti tek kad voda provri i odmah nakon kuvanja poslužiti ili potopiti u maslac.
Dodavanje soli ili šećera
 
U vodu za kuvanje kukuruza nemojte dodavati so, jer ona može učiniti zrna tvrđim. Umesto toga, neki kuvari savetuju dodavanje kašičice šećera - pogotovo ako kukuruz nije ultra-svež, jer to pojačava njegovu prirodnu slatkoću. Takođe, možete dodati malo mleka i maslaca u vodu za kuvanje, a rezultat je kremastiji ukus i sjajnija tekstura zrna.
Pečenje na roštilju
 
Ako želite da pripremite kukuruz na roštilju, možete ga prvo kratko prokuvati (3-4 minuta), a zatim peći na žaru dok ne dobije zlatno-smeđe tragove. Kombinacija dimljenog ukusa i blage slatkoće najbolja je letnja grickalica.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Mudri

    01.08.2025 18:43
    Za brzo kuvanje koristiti tiganj sa poklopcem u koji se naspe tek malo vode. Peći sa sve četiri strane po 2 do 3 minuta (svaki put vratiti poklopac).
  • kuzze detelinara

    31.07.2025 18:10
    bezkonačno hvala
    ... saveti majstora internet kuvara.
    ja nekih 40.god jedem bez saveta,
    pojedem i kada mi ne uspe baš, Nije loše

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće