Ćufte u paradajz sosu - uvek popularne u domaćoj kuhinji
U srpskoj kuhinji se često ističe spoj bogatih ukusa i autentičnih aroma, a specijalitet koji savršeno oslikava tu harmoniju su definitivno ćufte u paradajz sosu.
Foto: Pixabay
Ovaj klasični recept donosi jednostavnu pripremu, ali i neodoljivu kombinaciju sočnih ćufti od mešanog mesa, u aromatičnom paradajz sosu.
Pripremite se da se prepustite mirisima i ukusima tradicionalne srpske kuhinje.
Sastojci:
Za ćufte:
500g mlevenog mesa (meso po izboru: govedina, svinjetina, piletina ili mešavina)
1 manji crni luk, sitno iseckan
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 jaje
3 kašike prezli
So i biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
Za sos:
1 konzerva paradajz pelata (oko 400g)
1 manji crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 šargarepa, sitno iseckana
1 šolja bujona (pileći ili povrćni)
So, biber, suvi začin, šećer (po ukusu)
Maslinovo ulje za prženje
Uputstvo:
U većoj posudi, pomešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezle, so i biber. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Rukama oblikujte male loptice (ćufte) od smese mesa.
U većoj tiganju, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz tiganja i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
U istom tiganju dodajte malo maslinovog ulja ako je potrebno. Propržite sitno seckani crni luk, beli luk i šargarepu dok ne omekšaju.
Dodajte konzervu paradajz pelata, bujon, so, biber, suvi začin i šećer (po ukusu). Kuvajte sos na srednje niskoj vatri oko 15-20 minuta dok ne dobije gustinu po vašem ukusu.
Vratite ćufte u tiganj sa sosom i kuvajte još 10-15 minuta, povremeno ih prevrćući kako bi se ravnomerno natopile sosom.
Poslužite ćufte u paradajz sosu uz prilog po svom izboru, kao što su krompir pire, kuvani krompir ili pirinač.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO: Piletina sa šampinjonima u pavlaci
16.12.2025.•
0
Ovo je klasično kremasto jelo u kojem se piletina kuva u bogatom sosu od šampinjona i pavlake.
VIDEO: Kremasti kolač od banane i kokosa - bez pečenja
16.12.2025.•
1
Ovaj kolač kombinuje prirodnu slatkoću banana sa tropskim ukusom kokosa, i pravi se bez pečenja.
VIDEO: Šampinjoni na maslacu sa belim lukom
15.12.2025.•
1
Ovaj recept je jedan od najlakših načina da pripremite šampinjone - samo maslac, beli luk i pečurke.
VIDEO: Griz kocke - najkremastiji kolač
15.12.2025.•
0
Ovaj kolač u obliku kocki kombinuje teksturu griza i kremasti fil.
VIDEO: Za sladak početak dana - Nutela moka kafa
15.12.2025.•
1
Ova kafa spaja bogatu čokoladnu Nutelu sa aromatičnim espresom, stvarajući ukusnu i dekadentnu varijantu klasične moka kafe.
Recept za tradiocionalnu belu čorbu: Ukusno i kremasto
13.12.2025.•
1
Bela čorba je jedno od onih jela koje spaja domaću tradiciju i savršenu utešnu hranu. Kremasta, mirisna i bogata, godinama je omiljeni izbor na porodičnim trpezama.
VIDEO: Hrskavo i sočno istovremeno - puding kolač sa žitaricama
11.12.2025.•
0
Ovaj puding‑kolač kombinuje slojeve hrskavih žitarica i bogatu, kremastu smesu koja prilikom pečenja upije sve sastojke - i kolač dobije sočnu, skoro puding‑teksturu.
VIDEO Kada vam je do slatkog, a nemate previše vremena i živaca: Brzi čokoladni kolač u šolji
10.12.2025.•
0
Kada poželite brzo i toplo čokoladno zadovoljstvo, kolač u šolji je idealan - gotov za minut‑dva u mikrotalasnoj, bez puno posuđa, sa minimalnim naporom i maksimumom udobnosti.
VIDEO Zanimljivog izgleda i ukusa: Zeleni mača brauni
09.12.2025.•
1
Zeleni mača brauni kombinuje bogatstvo klasičnog braunija s blagom, zemljanom aromom zelenog čaja.
VIDEO Jednostavno, a preukusno: Lepinjica od krompira, sira i luka
08.12.2025.•
0
Ovo jednostavno, a preukusno jelo kombinuje tri skromna sastojka - krompir, sir i luk.
VIDEO Neki su spojevi bolji od drugih: Probajte čizkejk-baklavu
08.12.2025.•
1
Slađa od klasične torte od sira, kremastija od klasične baklave - ova torta je stvorena za svečane prilike i da impresionira svakoga ko je proba.
VIDEO Poljski slatkiš za koji zna ceo svet: Ime mu u prevodu znači "baka"
07.12.2025.•
2
Babka je raskošan slatki hleb od dizanog testa, poznat po svojim predivnim slojevima i bogatom punjenju.
VIDEO: Staro, dobro - testo sa kupusom
07.12.2025.•
1
Ovo jelo je pravo utoliko koliko je jednostavno, domaće i sito.
VIDEO: Lepinja od svežeg sira - ima samo dva sastojka
07.12.2025.•
1
Viralni hleb/lepinja sa samo dva sastojka - sir i jaja - zdrav, brz i pun proteina.
VIDEO: Mača late sa bademovim mlekom i medom
07.12.2025.•
0
Mača late je elegantan, zdrav napitak koji kombinuje blage stimulativne efekte zelenog čaja sa antioksidansima, dok bademovo mleko i med daju kremastu, blagu i prirodno slatku notu.
Topao zimski potaž od povrća: Brzo, jednostavno i savršeno da vas ugreje
06.12.2025.•
0
Hladni decembarski dani idealni su za topla, kremasta jela, a potaž od povrća je jedan od najjednostavnijih načina da se brzo spremi nešto zdravo i ukusno.
Recept: "Cookie" kao iz američkih filmova
05.12.2025.•
1
Napolju je sve hladnije, a "američki keksići", takozvani "cookies", podsećaju nas na one scene iz filma kada se tek izvade iz rerne, pa se jedu uz mleko.
VIDEO: Brzi krem od čokolade i banane
03.12.2025.•
0
Ponekad je za dobar desert potrebno samo nekoliko sastojaka i par minuta.
VIDEO Jednostavno i brzo: Integralna pasta sa povrćem
03.12.2025.•
0
Ponekad je najjednostavniji recept - i najbolji.
VIDEO: Vanila kafa sa bademovim mlekom i cimetom
03.12.2025.•
0
Vanila kafa sa cimetom i bademovim mlekom je nežna, mirisna i savršena za one trenutke kad vam treba nešto toplo i posebno.
VIDEO Predlog za ručak: Rižoto sa karfiolom i pečurkama
02.12.2025.•
1
Rižoto sa karfiolom i pečurkama je lagan, ukusan i brzo gotov.
Komentari 2
Dragana B.
Pl
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar