Ideja za ručak: Kako napraviti tradicionalnu karbonara pastu kao u Italiji?
Karbonara je italijansko jelo toliko značajno da se svakog 6. aprila u ovoj zemlji slavi Nacionalni dan karbonare.
Foto: Pixabay
Karbonara kakvu danas poznajemo priprema se jednostavnim mešanjem špageta sa guancijaleom (sušenim svinjskim obrazom), žumancima i pekorino romano sirom, piše Taste Atlas, a prenosi Index.hr.
Iako se karbonara sada smatra tipičnim rimskim jelom, njeno poreklo je prilično nejasno i često osporavano.
Naziv je nastao od reči za drvoseče i ugljare koji su živeli na Apeninima severoistočno od Rima i koji su navodno pripremali testeninu na vatri sa drvenim ugljem i prelivali je jajima i sirom.
Druga popularna teorija tvrdi da je karbonara "izmišljena" nakon oslobođenja Rima 1944. godine, kada je hrana bila toliko oskudna da su savezničke trupe delile slaninu i jaja u prahu, koje bi meštani potom mešali sa vodom da bi napravili sos za testeninu.
Kako pripremiti originalnu karbonaru
Karbonara sos se tradicionalno priprema samo od žumanca, pecorino romano sira, crnog bibera i gvancijalea (sušenog svinjskog obraza), a ovo poslednje je sastavni deo recepta.
Pančeta ili slanina se često predlažu kao zamene u nedostatku guancijala, a Parmigiano-Reggiano se preporučuje kao zamena za Pecorino Romano.
Međutim, mnogi tvrde da će svaka zamena rezultirati sosom koji je inferioran u odnosu na original. Isto tako, pravi ljubitelji karbonare nedavni trend dodavanja kreme u špagete alla carbonara smatraju kulinarskim svetogrđem.
Tajna pravljenja bogatog i svilenkastog sosa za ovu testeninu je u savršenom vremenu i tehnici – ključno je raditi brzo, jer će sos na bazi jaja biti kuvan samo od vrućine vrućih špageta ako se doda odmah nakon kuvanja.
Recept za tradicionalnu karbonaru
Za četiri porcije pripremite sledeće sastojke:
- 340 g špageta, rigatonija ili tonarele
- 115 g sušenog svinjskog obraza (guancijale)
- 30 g sira Pecorino Romano, sitno narendanog
- 4 velika žumanca
- soli, za kuvanje testenina
- crni biber, sveže mleven
Ako želite na kraju hrskaviji svinjski obraz, prvo ga isecite na kriške od pola centimetra, pa ih složite i isecite na trake dužine 5 cm.
Ako želite da guancijale bude hrskav spolja, a mekan iznutra, isecite ga na kocke 5x5 mm.
U činiju stavite žumanca, pecorino romano i prstohvat sveže mlevenog crnog bibera, pa izmešajte mikserom.
Pržite guancijale (bez dodavanja ulja) na srednjoj vatri dva minuta dok ne postane hrskav i istopljen. Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Skuvajte testeninu "al dente" i ocedite (sačuvajte malo vode od kuvanja testenine za kasnije).
Dodajte polovinu vode za kuvanje testenine u tiganj sa guancijalom, zatim dodajte testeninu i dobro promešajte.
Sada skinite tiganj sa guancijalom i testeninom sa vatre, dodajte smesu žumanca i sira i brzo promešajte - inače bi jaja mogla da se kuvaju. Začinite sveže mlevenim biberom.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Za jesenji dan: Karamel-jabuka late
02.11.2025.•
0
Kafa koja miriše na pečene jabuke i karamelizovani šećer, savršena je za početak novembarskog dana ili jesenje popodne.
Da se prezalogaji: Slani mafini
31.10.2025.•
0
Može biti dobro da se nešto na brzinu prezalogaji, može biti dobro i kada dođu gosti - slani mafini sa sirom i spanaćem.
Ukus i miris detinjstva: Šufnudle sa makom
29.10.2025.•
5
Nekada je jednostavno i najbolje - šufnudle su primer za to.
Zeleni detoks smuti: Pogledajte šta vam je sve potrebno
28.10.2025.•
0
Kombinacija zelenog povrća i voća koja pomaže u detoksikaciji organizma i daje energiju, pogledajte kako ga možete spremiti.
Neće ni mrvica ostati: Čokoladni kolač sa makom, bananama i malo ruma
27.10.2025.•
1
Ako ste ikada tražili kolač koji spaja bogatstvo čokolade, jedinstvenu teksturu maka i prirodnu slatkoću zrelih banana - ovo je pravi recept za vas.
Predlog za ručak: Limun‑rikota pasta
26.10.2025.•
0
Recept je jednostavan, brzo se sprema, a efektan je izgledom i ukusom.
Potaž od karfiola i praziluka: Jednostavan i topao obrok za jesenje dane
25.10.2025.•
0
Lagani, kremasti potaž od karfiola i praziluka pravo je rešenje kada želite nešto hranljivo, brzo i ukusno, a da nije ni od brokolija ni od bundeve.
Ideja za doručak: Sirniki - palačinke od svežeg sira koje se spreme za 15 minuta
24.10.2025.•
0
Palačinske od svežeg sira, poznate kao sirniki, savršen su brzi doručak ili desert kada želite nešto slatko.
Lagano osveženje: Krem od mandarina
23.10.2025.•
0
Sezona je mandarina, pa vam danas donosimo recept za krem od mandarina.
Predlog za večeru: Ukusan namaz od tunjevine
22.10.2025.•
1
Ukoliko razmišljate šta biste mogli da prezalogajite, imamo jedan predlog. U pitanju je namaz od tunjevine.
Šmek jeseni: Late kafa sa bundevom
22.10.2025.•
0
Sezona je bundeve i svih divota koje se od nje prave. Danas vam predlaženo ovu finu kafu sa pireom od bundeve i mešavinom začina za recepte sa bundevom.
Potaž od brokolija: Kako pripremiti?
21.10.2025.•
0
Potaž od brokolija je lagano i hranljivo jelo koje se priprema brzo i jednostavno, a pogodno je kao predjelo ili večera.
Predlog za fin doručak: Jaja u tortilji
20.10.2025.•
3
Jaja su mnogima omiljen način da započnu dan, jer su uglavnom laka za pripremu, svima dostupna, ukusna i sita.
Probajte ovu varijantu: Pire krompir će imati bolji ukus ako mu dodate jedan sastojak
19.10.2025.•
1
Pire krompir je idealan dodatak ručku. Jedan jednostavan korak prilikom kucanja će mu dati još bolji ukus.
Predlog za ručak ili večeru: Kremasta testenina s piletinom i sušenim paradajzom
19.10.2025.•
2
Ako volite jela koja spajaju jednostavnost i bogat ukus, ova kremasta testenina s piletinom i suvim paradajzom biće pravi pogodak.
VIDEO: Ledena kafa sa tahinijem - orašasto osveženje koje osvaja društvene mreže
19.10.2025.•
0
Napitak koji se brzo širi društvenim mrežama, ledena kafa sa tahinijem kombinuje bogati ukus paste od susama sa kafom i mlekom - rezultat je kremast, orašast i iznenađujuće osvežavajuć.
Lava kolač kod kuće: Jednostavan recept za popularni desert
18.10.2025.•
0
Lava kolač je desert koji je stekao popularnost širom sveta zbog svoje karakteristične kombinacije.
Hleb iz lonca: Evo kako ga možete napraviti
17.10.2025.•
0
Hleb iz lonca - ukusan, jednostavan za praviti, ne mora se čak ni mesiti.
Zabavan i lagan doručak: Jaja u povrćnom oblaku
16.10.2025.•
2
Jaja su zdrav i ukusan način da započnete dan, ali mogu dosaditi ako ih uvek jedete na isti način.
Zapečene tikvice sa sirom i kinoom: Bez mesa, idealne za ručak ili večeru
15.10.2025.•
0
Ako tražite lagano, ali zasitno jelo koje spaja kremast sir, osvežavajuće tikvice i nutritivnu kinoa – ovo je pravi izbor.
Mogu i kao desert i kao doručak: Palačinke sa blagim ukusom kokosa
15.10.2025.•
1
Ako imate malo više vremena da se posvetite spremanju obroka, preporučujemo vam da probate palačinke sa blagim ukusom kokosa.
Komentari 1
бачка куварица
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar