Dva miliona smrti godišnje povezano s nekonzumiranjem voća i povrća

Preliminarni rezultati nove studije ukazuju na to da je neadekvatna konzumacija voća i povrća godišnje u svetu odgovorna za više od dva miliona smrtnih slučajeva od posledica kardiovaskularnih bolesti, piše Science Daily.
Dva miliona smrti godišnje povezano s nekonzumiranjem voća i povrća
Foto: Pixabay
Naučnici koji su sproveli studiju procenili su da se otprilike svaka sedma smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti može pripisati nekonzumiranju dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta nekonzumiranju dovoljno povrća. Dakle, manji unos voća u dvostrukoj meri utiče na smrtnost od manjeg unosa povrća.
 
Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem kongresu Američkog udruženja za ishranu, održanom od 8. do 11. juna u Baltimoru, a odnosili su se na nutricionističke podatke iz 113 zemalja sveta. 
 
Prema podacima iz 2010. godine suboptimalan unos voća dvaput povećava smrtnost u odnosu na suboptimalan unos povrća.
 
Na temelju podataka iz iste godine naučnici su ustanovili da nedovoljna konzumacija voća svake godine u celom svetu rezultira s 1,3 miliona smrtnih slučajeva od moždanog udara i s više od 520.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti. 
 
Procenili su i da suboptimalna potrošnja povrća rezultira s oko 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 800.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti, što je sveukupno više od dva miliona smrtnih slučajeva. 
 
"Voće i povrće značajan su faktor u ishrani i mogu uticati na smanjenje broja preuranjenih smrti na globalnom nivou", rekla je glavna autorka studije Viktorija Miler sa Univerziteta Tafts. 
 
Naučnici su podsetili da je voće i povrće bogato vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima - sastojcima koji regulišu krvni pritisak, holesterol i bakteriološku floru u crevima održavaju zdravom i raznolikom.
 
Osobe koje jedu više voća i povrća u manjoj meri su podložne prekomernoj telesnoj težini i gojaznosti, što opet smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
 
"Globalni prioriteti, kada je ishrana posredi, tradicionalno su - unos dovoljno kalorija i vitamina u organizam i smanjenje dodataka poput soli i šećera", rekao je koautor studije Dariuš Mozafarijan. 
 
Na temelju prehrambenih smernica i studija o faktorima kardiovaskularnog rizika, istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno, što je ekvivalent dve manje jabuke, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama dnevno, što je ekvivalent tri šoljice sirove šargarepe.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje