Preminuo Jovan Ćirilov

Srpski teatrolog i književnik, istaknuti glas srpske kulturne scene, dugogodišnji upravnik JDP-a i umetnički direktor i selektor Bitef festivala Jovan Ćirilov preminuo je danas u 84. godini. 

Srpski teatrolog i književnik, istaknuti glas srpske kulturne scene, dugogodišnji upravnik JDP-a i umetnički direktor i selektor Bitef festivala Jovan Ćirilov preminuo je danas u 84. godini.

Jovan Ćirilov je rođen u Kikindi 1931. godine. Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu u Beogradu 1955. godine. Iste godine biva angažovan kao asistent režije i mlađi dramaturg u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Skoro deceniju kasnije, 1967, prelazi u Atelje 212, gde nastavlja da radi kao dramaturg. Godine 1985. u imenovan je za upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta, i tu ostaje da radi do penzionisanja 1999. godine.

To je ujedno i najduži mandat među upravama JDP-a, a u tom period nastale su kultne predstave "Putujuće pozorište Šopalović", "Per Gint", "Rodoljupci", "Buđenje proleća", "Ruženje naroda u dva dela", "Lažni car Šćepan Mali", "Bure baruta", "U potpalublju", "Beogradska trilogija"…

Od osnivanja Bitefa 1967. godine do danas je umetnički direktor i selektor tog međunarodnog festivala. Bio je predsednik Nacionalne komisije pri Unesku (Jugoslavije, a potom Srbije) od 2001. do 2007. godine, a zatim predsednik Komiteta za kulturu iste Komisije.

Francuska ga je nagradila ordenom Viteza umetnosti i književnosti (1992), a Srbija ga je odlikovala Sretenjskim ordenom trećeg stepena (2012). Dvostruki je dobitnik Sterijine nagrade za novinsku pozorišnu kritiku i za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti. Dobio je Oktobarsku nagradu Grada Begrada za životno delo.

Autor je brojnih teatroloških eseja, romana i zbirki pesama kao i antologija drama (srpske savremene drame na engleskom jeziku, engleske i američke savremene drame, najkraćih drama na svetu) i rečnika. Aktivno je pisao kolumne u brojnim dnevnicima i nedeljnicima od 1986. godine. Na srpski je preveo drame Fraja, Brehta, Šeparda, Ženea…

Na pitanje Branka Čečena u intervjuu iz 2010. godine "Da li Vam je bavljenje pozorištem omogućilo da budete slobodniji od trgovine, politike, i pravljenja kompromisa", Ćirilov je odgovorio:

"Ja se osećam slobodnim. Čak i te materijalne teškoće koje pozorište ima prevazilaze se na razne načine – ako BITEF ima manje para, onda ima manje predstava, ali su one kvalitetne. Čovek nije slobodno biće, uslovljen je svojim fizisom, mestom rođenja, okruženjem, ali ja se osećam do krajnjih mogućnih granica slobodnim, koliko čovek to može da bude. Ako čovek svoja ograničenja priznaje i zna da ih izbegne, kao toreador, to je ostvarenje slobode. Jedino što mi je neprijatno da govorim o tome, jer ne volim gordost: ‘Ko se hvali sam se kvari’. Ali možda nekome mladom to što govorim može da bude od koristi – sopstvena sloboda može da se ostvari, samo mora čovek da bude malo hrabar. Da ni u čemu ne pretera, ni u tome da se hvali, ni da se povlači pred svetom, da ne ističe nepotrebno svoje poglede na svet ili seksualnu orijentaciju, već da živi sa osećanjem mere."


  • @Anonimus - NS Doslji -da ode

    16.11.2014 23:02
    Reci, u komentaru, su trebale da podsete da je negde moguce raditi, a da vas ne podsecaju odakle ste dosli i da treba da idete, a ne da izazovu budlaste komentare. Ili da se lepe na toalet papir. Budalasti komentari se ne mogu izbeci a nije izostalo ni lepljenje na mastu od toalet papira. Nema mrznje u mom komentaru. Koliko su NS i lokalni licemeri postovali Cirilova, vidi se po tome koliko je cesto pozivan da u NS-u nesto i uradi. Ne po komentaru. Tacno je da je izgorelo pozoriste, dato njemu na cuvanje i upravljanje. Tacno je da nije pokazao trunku odgovornosti i samoprekora. Strah od predvidjene krivicne odgovornosti nije opravdanje.
  • 16.11.2014 20:09
    NS Doslji -da ode
    Neprimerene reči mržnje i nepoštovanja bi bilo bolje da ostavite na toalet papiru.
    Otišao je čovek koji je mnogo učinio za kulturu, primer za tolerantno i lepo ophodjenje.
    U miru da počiva.
  • NS doslja

    16.11.2014 18:37
    Lepa karijera za jednog "dodjosa" u BG. Sve vreme direktor. A kakav? Zaboravili ste da kazete da mu je pozoriste izgorelo - zbog njegovog nemara. Branio se recima da on nije protivpozarni inzenjer. U svakom slucaju, nije bio nesimpatican iako karijerista i ne bas najsposobniji direktor. Bilo je i ima jos puno, puno gorih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.