Rešena misterija rupa u švajcarskim sirevima
Istražitelji Agroskopa povezani sa saveznom laboratorijom za testove materijala i istraživanje, Empa, otkrili su da su "rupe" izazvane malim česticama slame, koje upadaju u mleko tokom muže krava. Tokom fermentacije, te čestice ispuštaju gas koji formira rupe u siru, navodi Institut u saopštenju.
Istraživači su to otkrili kada su primetili da rupa u siru nema kada se krave muzu mehanički na savremenim farmama. Nestanak tradicionalne muže krava, zamenjene savremenijim, više higijenskim tehnikama, uzrok je nestanka rupa u siru, rekao je za Frans pres portparol Agroskopa.
"Ovo je otkriveno sasvim slučajno, kao mnoga velika otkrića", dodao je on.
Zahvaljujući tom otkriću, proizvođači sira mogu da, dozirajući mikročestice slame, takoreći kontrolišu broj rupa u svojim sirevima.
Komentari 1
coco
Kad ono - slama!
Pa da. Veoma logično.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar