Novosadski lekari neće štrajkovati sutra

Štrajk lekara u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu sutra se neće održati, kako je proteklih sedmica najavljeno.
Štrajk lekara u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu sutra se neće održati, kako je proteklih sedmica najavljeno, pošto su članovi tri sindikata u Vojvodini zadovoljni tokom pregovora sa Ministarstvom zdravlja.

Kako za 021.rs potvrđuje predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije za južno-bački okrug Daribor Stjepanović, danas i sutra se održavaju sastanci sa predstavnicima resornih Ministarstava, nakon čega će se odlučiti o eventualnom nastavku štrajka.

"Uspeli smo da se usaglasimo kada je reč o kolektivnom ugovoru za zdravstvene radnike, ali problem umanjenja plata i dalje je aktuelan. Danas su razgovori o socijalnoj zaštiti, sutra sa Ministarstvom rada. Dobar deo naših zahteva je usvojen, ali čekamo da vidimo kako će se to realizovati", kaže Stjepanović.

Predsednik sindikata Doma zdravlja Danijel Župić napominje za 021.rs da ovo ne znači da jedan od reprezentativnih sindikata neće odlučiti da štrajkuje, ali da je to malo verovatno.

"Sredili smo pitanje platnih razreda do sredine naredne godine, a do tada će se pregovarati. Slična situacija je i sa kolektivnim ugovorima, jer su nam data neka obećanja, a sve će se u narednom periodu svesti na pregovore", kaže Župić.

Lekari iz tri sindikata zastupljena u Vojvodini pre dve nedelje su održali jednodnevni štrajk u zdravstvenim ustanovama širom Vojvodine, tražeći da se ukine najavljeno smanjenje zarada lekara za 10 odsto, a donese rešenje o kolektivnim ugovorima za zdravstvene radnike u oblasti socijalne zaštite.

Zaposleni su u međuvremenu stupili u pregovore kada je reč o kolektivnim ugovorima, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar povodom štrajka poručio je da nezadovoljni lekari mogu da prestanu da se bave tim poslom. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Sestra

    19.11.2014 16:04
    @Svetlana
    Draga moja niska si kao i ova VLADA a tvoje vidjenje profesije med.sestra samo pokazuje koliko ne poznajes oblast koju komentarises.Nisi se zapitala ko dezura 24 h neprekidno pored pacijenata dok bi ti u tom slucaju boravila u svojoj sobi.Iz tvoga teksta se vidi da radis u DZ ali na KLINIKAMA i HITNOJ POMOCI postoji nesto sto se zove TIMSKI RAD gde se ne zalazi u tudji domen rada nego se SVI trude oko pacijenta koliko ko ume i moze bez zle krvi i prozivanja sto je upravo i cilj OVE VLADE,da zavadi i VLADA.
  • Dejan

    19.11.2014 11:40
    Muka mi je
    Muka mi je od svega i svakog i od mene samog.
    ONI SU SE DOGOVORILI I ZADOVOLJNI SU ????
    Alo ???
    Jesam samo ja lud?
    Oni su zadovoljni,a mi lupamo po tastaturi ?
    Pacijenti pljuju,jer smo mi "beli medvedi koji samo piju kafu" (ne znam zasto onda uopste idu kod lekara,sto ne idu u zooloski vrt i tamo su beli medvedi i ko ih onda uopste leci?),ovi su zadovoljni ,a to sto se ja skolujem vec 22 godine ( 7os+4 sr.sk.+6fax+5 spec) i sto giljam smene i danju i nocu to je COOL i EXTRA i SUPER ? Ko mi je kriv sto sam budala ,a ? Vazno da su oni zadovoljni,eeeee....
  • Lovac Luka

    19.11.2014 10:20
    kakvi aktuelni pregovori
    Sta ste to bre dogovorili,sta u narednih 6 meseci,kakva obecanja...kada ste o tome pitali bazu.Ponasate se isto kao VLADA,sve se svodi na licne koristi i obecanja uz razgovore.30 godina se razgovara,organizuju protesti za povecanja od 1oo dinara.HOCEMO PRAVO NA GENERALNI STRAJK,bez minimalnog procesa rada,pa neka onda VLADA razgovara sa kim god hoce ako je sposobna resice problem.NEKA GOSPODA MINISTRI i SINDIKALCI rade 24 h,vikendom i praznikom a MI CEMO IM RADO pomoci RAZGOVORIMA i OBECANJIMA./NEKA SAMO IZDRZE MESEC DANA/LAZOVI i LOPOVI,samo da VAS pitam odakle sada ima para da se zaposli toliki broj lekara i sestara.30 godina VAM radimo dzabe da kada odemo u penziju/ko dozivi/postajemo socijalni slucajevi.POZIVAM SVE NORMALNE ZDRAVSTVENE RADNIKE,neka NIKO ne radi od 01.01.2015 do 08.01.2015 UZIVAJMO u PRAZNICIMA,nije strajk SAMO PRAVO na PRAZNICNE DANE koje DRZAVA PROPISUJE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti