Jedite slobodno jaja

Mnogi se pitaju da li jaja zaista podvećavaju nivo holesterola u krvi i ugrožavaju krvne sudove ako se jedu svakodnevno.

Zahvaljujući grupi naučnika iz američke Škole za popularizaciju zdravlja, ova nedoumica nedavno je otklonjena. Holesterol iz ove namirnice nije uzrok začepljavanja arterija i eventualnog nastanka srčanih oboljenja, ustanovljeno je nakon 14 godina istraživanja, kojim je obuhvaćeno 117.000 ispitanika.

Rezultati istraživanja su, takođe, pokazali da nema razlike u riziku od bolesti srca kod ispitanika koji su prosečno jeli jedno jaje nedeljno, u odnosu na grupu koja je jela više komada dnevno.

Osim toga, drugo istraživanje je pokazalo da ova namirnica bolje utoli glad kod gojaznih osoba od pekarskih proizvoda. Na osnovu svega analiziranog, stručnjaci tvrde da su jaja pogodna i kao dijetalna hrana jer ne sadrže mnogo masti i imaju samo 70 kalorija (po komadu). To praktično znači da se bez straha od holesterola može pojesti jedno jaje dnevno.

Autor: Novosti

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

jaja

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi