U Baču otkrivena freska iz 13. veka

Freska "Raspeće Hristovo", koja potiče iz 13. veka, a otkrivena je na istočnom zidu Franjevačkog samostana u vojvođanskom mestu Bač, najveće je otkriće u 60 godina dugoj istoriji Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu.

Freska "Raspeće Hristovo", koja potiče iz 13. veka, a otkrivena je na istočnom zidu Franjevačkog samostana u vojvođanskom mestu Bač, najveće je otkriće u 60 godina dugoj istoriji Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu.

Tokom restauracije samostana iz 1169. godine, fresku su otkrili stručnjaci Pokrajinskog zavoda, dok su pokušavali da na istočni zid vrate restaurirani portret Bogorodice iz 1685. godine. "Raspeće Hristovo" je freska koja se prostire na površini od jednog kvadrata i na njoj su predstavljena dva lika - raspeti Isus i Bogorodica.

Direktor pokrajinskog zavoda za zaštitu kulture Zoran Vapa ističe da su Franjevački manastir osnovali templari, a 1301. godine su ga preuzeli franjevci koji ga drže do danas.

"Podatak da je najstariji deo samostana romanska apsida, te da su na južnom zidu u lučnom polju ispred oltara otkrivena dva fragmenta gotskog freskoslikarstva, jasno upućuje na zaključak da freska "Raspeće Hristovo" datira s kraja 13. odnosno početka 14.veka" ističe Vapa.

Slavica Vujović, rukovodilac radova na obnovi Franjevačkog samostana u Baču, ističe da njoj i njenom timu saradnika predstoji dugotrajno istraživanje. Naredna arheološka iskopavanja utvrdiće koje tajne još krije istočni zid samostana, a hemijska analiza pokazaće koju je tehniku, veziva i pigmente koristio nepoznati autor pre gotovo osam vekova, stvarajući fresku “Raspeće Hristovo”.

  • Cvrc Prc

    22.02.2011 07:32
    Bravo za zavodnike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.