Dramatične utakmice rešavaju veliki igrači

Košarkaška reprezentacija Srbije je ovoga puta je imala veći broj odličnih igrača, ali ne i onog koji rešava odlučujuće susrete.

Piše: Živan Lazić

Možda je većina košarkaških navijača sinoć ostala sa utiskom da je Srbija mogla pobediti.

Jedni će razlog poraza tražiti u povredi plejmekera Jovića u prethodnom meču, drugi u lošoj taktici tokom druge četvrtine, kada su Slovenci postigli čak 36 poena, treći će, ne bez povoda, ukazivati na nekoliko spornih odluka arbitara. Koliko ljudi, toliko različitih viđenja.

Meni se, pak, čini da smo postigli maksimum. Bolji smo mogli biti jedino da nas nije zadesio maler da pred odlazak u Istanbul ostanemo bez onih igrača na koje je selektor Đorđević računao, među njima i na plejmekera i nekoliko dobrih šutera. Za zlatnu medalju nedostajali su nam vrhunski majstori upravo na ovim pozicijama.

Znao je to i selektor, pa je igru u finalu startno koncipirao na centrima. U prvoj četvrtini išlo je povoljno po nas, ali, kada je u drugoj Igor Kokoškov, slovenački selektor, našao postavu koja je nametnula neviđeni ritam, gotovo jurnjavu na terenu, Slovenci su postigli čak 36 koševa i na poluvreme otišli sa devet poena prednosti.

Znali smo da će glavni biti Goran Dragić, najbolji evropski košarkaš, ali ne i da će nam već u prvom poluvremenu ubaciti 26 poena. Davao je poene u pravi čas, dve uzastopne trojke kada smo se primakli na dva poena razlike, a u trećoj trećini, iz teške pozicije, važnu trojku izbacivši loptu u poslednjoj stotinki dopuštenog vremena za napad. Kapiten Slovenije, delom i naše gore list, je i u prethodnim mečevima šampionata odlučio nekoliko mečeva.

U Istanbulu je nekoliko naših igrača prikazalo veliko sportsko umeće, pokazalo i više nego što se očekivalo. Međutim, nismo imali velikana koji bi u kriznim situacijama ubacio pogodak za preokret i koga bi ostali igrači sledili, kao što su Prepelčič, Dončić, pa i Blažič dobrim šutevima produžavali nisku poena kada bi kapitenu luka zadrhtala.

Gledajući meč iz grupnog dela takmičenja Slovenija- Grčka, u kome su se nadmetali Dragić i Slijukas, setio sam intervjua od pre tri decenije, iz prvih godina novinarske karijere, sa psihologom hokejaša Jesenica, istovremeno i psihologom u železari. Tvrdio je da velike i dramatične utakmice rešavaju veliki igrači, da se iskazuju upravo u finalima i derbijima. Članak u "Tempu"naslovljen je sa "Lider kroji rezultat".

Ovog puta nama je nedostajao upravo lider. Nije to bio ni Bogdanović, i pored zasluženog izbora u petorku prvenstva. Zatajio je, recimo, u poslednja tri minuta sinoćnje utakmice, kada je igralište napustio ozleđeni Dragić, a naši, ponajviše baš onaj u koga smo se nadali, propustili više pogodnih prilika da dostignu četiri poena razlike.

I naš selektor je kao igrač bio lider; još se sećamo kako je, simbolično kazano, sam pobedio izuzetnu reprezentaciju Litvanije, postigavši čak devet trojki iz deset pokušaja. Sinoć nismo imali takvog asa pa je Triglav postao košarkaški vrh Evrope.

  • dule

    18.09.2017 13:45
    Sale je 1995 šutirao trojke 9/12, ne 9/10.

    I dalje je to fantastičan učinak te nema potrebe preterivati.


    Momcima svaka čast, bolji je pobedio ali je mogla utakmica otići i na drugu stranu.
  • Salamander

    18.09.2017 13:42
    Sudije su uzasne!!!
    Ne kazem ovo bez razloga: sudjenje je bilo katastrofalno lose. Ova kosarka je mnogo lepsa, sto bi se bolje videlo da sudije nisu bile toliko lose. Bez obzira na tezultat: nisam video pristrasnost u sudjenju, vec jedan opsti nedostatak uskladjenosti i kriterijuma! Nadam se da te sudije nikada vise nece suditi visi rang od opstinskih radnickih igara (ako su i za to, uopste) :(
  • Ema

    18.09.2017 12:06
    Odlična utakmica. Više puta je reprpezentacija Srbija bila u prilici da preokrene rezultat, ali su u ključnim trenucima zatajili najbolji igrači. Dakle, u ovoj selekciji nije bilo lidera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.