Program koji đacima olakšava prepisivanje

Učenici i studenti uvek pronalaze nove načine da prepisuju, međutim, razvoj novih tehnologija varanje na ispitima i pismenim testovima čini još jednostavnijim.
Program koji đacima olakšava prepisivanje
Foto: 021.rs
Popularizovane su razne internet strane na kojima mogu da se preuzmu domaći zadaci i lektire, seminarski radovi, a nije retkost da se pronađu i rešenja zadataka za predmete poput hemije, fizike ili matematike. 
 
U ovom poslednjem je veštačka inteligencija napravila najveću razliku. 
 
Google je u svoj pretraživač ugradio i mogućnost rešavanja jednačina - jedna fotografija zadatka i rešenje se pojavljuje na ekranu. Slično funkcioniše i Wolfram Alpha, onlajn alat s veštačkom inteligencijom koji barata nizom podataka. 
 
Zamišljen je kao pomoć u obrazovanju, pa tako osim matematike i fizike, Wolfram Alpha nudi mnoštvo podataka iz istorije, kulture, astronomije, hemije, medicine, mašinstva, statistike, pa čak i finansija i računarstva.  Nije mu problem da prepozna pitanje koje neko postavi rečima (na engleskom), učita putem fotografije ili dokumenta. 
 
Wolfram Alpha je nepresušnan izvor znanja, ali i jednostavno rešenje za one koji nemaju moralne barijere kada je reč o prepisivanju. Naravno, rešenje koje Wolfram Alpha prikazuje na ekranu računara ili mobilnog uređaja nije gotov pismeni rad, ali nudi dovoljno podataka na jednom mestu da je pisanje eseja samo stvar uobličavanja tih informacija u rečenice. 
 
Ipak, kako bi malo otežali varanje studentima i učenicima, tvorci Wolfram Alpha profesionalnu verziju s detaljnijim objašnjenjima i rešenjima naplaćuju sedam dolara mesečno. 
 
U Wolfram Alphi ističu da je to alat koji može dobro da dođe profesorima u pripremanju nastave, ali i učenicima koji nemaju na raspolaganju nekoga ko bi im objasnio komplikovani matematički ili hemijski zadatak. 
 
I tvorac Wolfram Alphe Stiven Volfram smatra da njegov alat nije jednostavno rešenje za varanje na testovima, već edukacijski alat za budućnost. Mnogi se s njim ne bi složili.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija