CIA špijunirala Android uređaje miliona ljudi

WikiLeaks je ovog leta objavio nekoliko "epizoda" iz serije dokumenata Vault 7 kojima se otkriva špijuniranje pojedinaca.
CIA špijunirala Android uređaje miliona ljudi
Foto: Pixabay

Nakon objave dokumenata koji dokazuju da je američka bezbednosna agencija CIA više od deset godina nadzirala kućne rutere i korisnike Windows operativnog sistema, stižu novi dokumenti vezani za aferu nazvanu Vault 7.

Ovaj put se navodi da je CIA nadzirala, presretala i na svoje servere preusmeravala SMS poruke korisnika najpopularnijeg mobilnog operativnog sistema na svetu, Google Androida. Za ovakav način nadzora, CIA je koristila malware alat zvani HighRise.

HighRise se na Android uređaje instalirao kroz aplikaciju TideCheck, a dokazi su vezani za HighRise verziju 2.0 koju je CIA koristila 2013. godine, ali samo na Android verzijama u rasponu od 4.0 (ICE Cream Sandwich) do 4.3 (Jelly Bean).

Ipak, u dokumentima WikiLeaksa ali i medija koji su objavili ovu vest, posebno se ističe da to nikako ne znači da su verzije Android mobilnog operativnog sistema nakon 4.3 bezbedne od ovog špijunskog alata, jer postoji sasvim realna mogućnost da je CIA prilagodila i nadogradila HighRise kako bi mogla da nadzire korisničke SMS-ove i na novijim verzijama Googleove platforme za mobilne uređaje.

Ono što je naročito indikativno jeste činjenica da je CIA morala da ima takozvani "root" pristup Android uređajima kako bi mogla da instalira TideCheck, i kroz njega HighRise. Konkretno, to znači da je, osim ovog malwarea, na korisničke uređaje morao da bude instaliran bar još jedan malware alat, ako ne i više njih, kako bi cela operacija mogla da funkcioniše.

CIA je odbila da da komentar.

Dokument koji je objavio WikiLeaks možete pročitati OVDE.

  • E BAS

    16.07.2017 21:48
    IMAM ZORT
    Pa sta onda mogu da me poljube u ....... ako im dozvolim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija