Arktik ostaje bez morskog leda

Naučnici upozoravaju da bi Arktik mogao ostati bez morskog leda u ovoj ili već u narednoj godini što je jedna od najvidljivijih posledica globalnog zagrevanja.

Satelitski snimci koje je napravila Služba za sneg i led SAD početkom juna pokazuju da je trenutno pod ledom površina od 11,1 miliona kilometara kvadratnih, što je za oko 1,5 miliona kilometara kvadratnih manje od 30-godišnjeg proseka.

Poređenja radi, to je površina šest puta veća od površine Velike Britanije, piše Independent.

Peter Vedams, profesor sa Kembridž Univerziteta, smatra da ćemo već ove godine u septembru imati manje od jednog miliona kilometara kvadratnih pod ledom, a moguće je da se morski led potpuno otopi. Ako se to ne desi ove godine, sledeće sigurno hoće, smatra on.

Prema mišljenju naučnika Arktik je bez morskog leda poslednji put bio pre 120.000 godina.

  • zivan

    05.06.2016 13:48
    Zanimljive klimatske promene koje ce se odraziti i u nassim krajevima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet