Crkva traži da se Lenjinovo telo skloni sa Crvenog trga

Ruska pravoslavna zagranična crkva zatražila je da se telo Vladimira Iljiča Lenjina ukloni s Crvenog trga u Moskvi, saopštio je Sveti arhijerejski sinod povodom 100 godina od revolucionarnih događaja u Rusiji.
"Uklanjanje ostataka jednog od najvećih mučitelja 20. veka i rušenje njegovih spomenika moglo bi biti jedan od simbola pomirenja ruskog naroda", navodi se u dokumentu.
 
Slično bi trebalo postupiti i s nazivima gradova, oblasti i ulica, dodaje se u dokumentu.
 
Ruska pravoslavna zagranična crkva nastala je 1921. godine u Sremskim Karlovcima, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, gde je pod vođstvom mitropolita Antonija Hrapovickog održan prvi veliki sabor Ruske pravoslavne zagranične crkve.
 
Svrha novoobrazovane Ruske zagranične crkve bila je da ponovno ujedini rasturene delove Ruske crkve u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Delovala je samostalno sve do 17. maja 2007. godine, kada je ponovo kanonski sjedinjena s Moskovskom patrijaršijom.
  • Bobi

    13.03.2017 22:34
    Ru
    Samo neka seta sa trga . Poubijase Romanove, kao zeceve u onom podrumu i vi ih lajkujete. Praznoglavci. Malo jaca ideologija.
  • Gari

    13.03.2017 11:52
    Zasto crkvu vredja deo istorije? Sutra ce traziti da se izbrise iz istorije kako su spaljivali vestice i silovali decake
  • Pljuc

    13.03.2017 11:36
    A sledeće će da traže da se i Putin izmesti iz Kremlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet