Tajni spisi pokazuju: Saveznici su mogli da spreče Holokaust

Savezničke snage saznale su za Holokaust dve i po godine pre nego što se do sada verovalo i čak su pripremile optužnice za ratne zločine protiv Adolfa Hitlera.
Tajni spisi pokazuju: Saveznici su mogli da spreče Holokaust
Foto: 021

To su otkrili nedavno pronađeni tajni dokumenti.

Otkriveni dokumenti UN, koji nisu bili javni skoro 70 godina pokazuju da su SAD, Velika Britanija i sovjetska vlada već u decembru 1942. godine znale da je ubijeno najmanje dva miliona Jevreja, a da je još pet miliona bilo životno ugroženo, piše britanski "Independent". Saveznici, uprkos tom saznanju, učinili su veoma malo kako bi spasili one koji su bili u smrtnoj opasnosti ili im ponudili utočište.

U martu 1943. godine, ministar u ratnom kabinetu Vinstona Čerčila Viskont Kranborn kazao je da Jevreje ne bi trebalo smatrati posebnim slučajem i da je "Britansko carstvo" već prepuno izbeglica.

Dan Pleš autor nedavno objavljene knjige "Ljudska prava posle Hitlera", kazao je za "Independent" da su najveće sile komentarisale masovno ubijanje Jevreja dve i po godine pre nego što se to do sada mislilo.

"Smatralo se da su saznali za Holokaust kada su otkrili koncentracione logore, ali ovo su javno komentarisali u decembru 1942. godine", rekao je Pleš.

Prema njegovim rečima, savesnici su pripremali optužbe za ratne zločine na temelju svedočenja ljudi koji su prokrijumčareni iz kampova, kao i pokreta otpora u mnogim okupiranim zemljama. On je otkrio i da su Ruzveltovog izaslanika UN Herberta Pela odbili antisemiti iz Stejt departmenta.

Pel je kasnije tvrdio da su pojedinci u Stejt departmentu bili zabrinuti da bi američki ekonomski odnosi sa Nemačkom nakon rata mogli biti narušeni, ukoliko se nastavi takvo krivično gonjenje.

Nakon što je Pel izašao sa tim u javnost, Stejt department se složio da se sprovede sudski proces u Nirnbergu.

Pleš je kazao da je arhiva na kojima je zasnovao istraživanje bila zatvorena za istraživače 70 godina, a otvorena je nakon intervencije bivšeg američkog ambasadora pri UN Samante Pauers.

  • BB

    19.04.2017 22:05
    Jos jedan izvor
    Na Netflix-u (kome se moze) ima fenomenalna serija "Oliver Stone's Untold History of the Unites States" od 12 epizoda. Pogledah je dvaput jedva disuci. Ima I istoimena knjiga na netu u pdf formatu. Autori svega su 2 americka istoricara I O. Stone (cuveni reziser).
    U 12. (?) epizodi je pomenuto da je (po mom secanju) "jedan rabin napokon probio led (odlucio da se prvi oglasi) I objavio clanak o konc logorima u Nemackoj u New York Times-u u drugoj polovini 1942 g. Clanak je objavljen na desetoj (!) stranici tih novina I nije prouzrokovao veliku paznju/diskusiju."
    Gornja knjiga je puna reference na izvore odakle su informacije napisane. Serija je objavljena pre nekoliko godina.
  • Nervirach

    19.04.2017 10:05
    Znali su i rusi. Al tada je bilo puno s.anja svuda. Nego, UN je osnovan kada? Znali su partizani i cetnici za Jasenovac a ipak su ga oslobodili ....?
  • Boxy

    19.04.2017 08:57
    zar i ti sine, Brute!?
    Vrlo proizvoljna ocena. Saveznci jesu znali za postojanje koncentracionih logora, to je činjenica, ali ocena da su mogli da spreče holokaust je neutemeljena ocena, bliža novinarskom senzacionalizmu, nego istini. U vreme otkrića (druga polovina 1942.) Nemačka je bila u žestokom nadiranju, SSSR u stalnom povlačenju, V.Britanija je lizala rane od nemačkog bombardovanja i tek počela sa ozbiljnom organizacijom suprotstavljanju Nemcima, a Amerikanci zaglibljeni u pomorskom ratu sa Japanom. Jednostavno, nije bilo načina da se efikasno spreči holokaust (Šoa, kako bi to rekli Jevreji).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet