32 godine zatvora za odavanje vojnih tajni

Noši Govadija, bivši inženjer na američkim B-2 "stelt" bombarderima, osuđen je na 32 godine zatvora zato što je Kini odavao vojne tajne.

Noši Govadija, bivši inženjer na američkim B-2 "stelt" bombarderima, osuđen je na 32 godine zatvora zato što je Kini odavao vojne tajne.

Govadija (66), koji je rodom iz Indije, proglašen je krivim u avgustu po 14 tačaka optužnice koja ga, pored ostalog, tereti za odavanje nacionalnih bezbednosnih podataka stranoj zemlji i za kršenje zakona o kontroli izvoza oružja.

"Prekršio je zavet lojalnosti svojoj zemlji i kriv je za prodaju vredne tehnologije stranim zemljama za ličnu korist", rekla je sudija Suzan Oki Molvej prilikom izricanja presude. Tužioci su naveli u optužnici da je Govadija pomogao Kini da napravi sopstveni krstareći projektil sa "stelt" tehnologijom kako bi, od dobijenog novca, mogao da otplati kredit kojim je na Havajima kupio luksuznu kuću.

Govadijini branioci su, međutim, tvrdili da je on govorio Kinezima samo stvari koje nisu vojna tajna i da je prema tome nevin.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet