Plaća odštetu jer su mu pobili porodicu

Petar Mileusnić (75), Srbin iz Novske, mora da plaća odštetu Hrvatskoj zbog masakra u kojem su hrvatski vojnici pobili njegovu porodicu.

Petar Mileusnić (75), Srbin iz Novske, mora da plaća odštetu Hrvatskoj zbog masakra u kojem su hrvatski vojnici pobili njegovu porodicu.

Petar mora da plati gotovo 3.000 evra sudskih troškova, zbog oslobađanja dželata koji su mu na početku rata ubili ženu i ćerku, a zbog kojih je tužio državu, prenose beogradski mediji. Već tri meseca, na osnovu skandalozne oslobađajuće presude, Petru odbijaju trećinu od 2.200 kuna, ili oko 300 evra, koliko iznosi njegova penzija.

Lični pakao Petra Mileusnića počeo je 18. novembra 1991. u 21. 45, kada su mu u kuću provalila petorica hrvatskih vojnika i ubila ćerku Goranku, suprugu Veru i komšinicu Blaženku Sabak, koja im je došla u posetu. On je samo čudom preživeo, iako je dobio jedan metak u lice i 14 u telo.

-  Te noći supruga i ja smo taman legli, a ćerka je uz sveću u dnevnoj sobi pričala s komšinicom. Odjednom je neko provalio vrata, začuo sam glasove i vrisak moje ćerke, koja je imala 20 godina. Skočio sam iz kreveta i ugledao hrvatske vojnike kako je tuku. Kad su me primetili, jedan od njih me je uhvatio za pidžamu i pocepao je, a zatim mi nožem probio ruku i posekao šaku. Potom me je tukao dok sam ležao na podu… Ćerka je u suzama pokušala da me zaštiti, a oni su joj ispalili metak u čelo. Odmah posle toga je u sobu ušla i moja supruga, ali su je dočekali rafalom preko grudi - priseća se Petar. Zlotvori nisu poštedeli ni komšinicu, koja je po nacionalnosti bila Hrvatica. Nju su doslovce izmasakrirali, a jedan od ubica joj je čak i odsekao prst ne bi li skinuo prsten. Petru su dok mu je jedan od monstruma čizmom pritiskao glavu o pod, prvo ispalili metak u obraz, a potom još 14 u telo.

Sud je oslobodio krvnike Željka Belinu, Dejana Milića, Ivana Grgića i Zdravka Pleseka. Peti monstrum, Dubravko Leskovar, u međuvremenu je umro. Sudija Snježana Mrkoci je "utvrdila da su po ranijem zakonu ubice bile amnestirane", zbog čega je odbila da ih osudi. Štaviše, njena završna reč bila je dodatni šamar. Rekla je: "Žao mi je što moram da sudim našim vojnicima za zločine za koje smo bili navikli da ih je počinila druga strana, pogotovo u dane kad palimo sveće za Vukovar".

  • lala

    28.01.2011 14:08
    LSV, LDP, YUKOM, gde ste sada?
  • Milojica, NS

    28.01.2011 07:42
    i..
    I gde je sad demokratija i price o preuzimanju procesa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet