Kina: Evakuacija stanovništva zbog tajfuna

Više od 280.000 stanovnika priobalnih područja na istoku Kine je evakuisano, a više hiljada brodova moralo je da se vrati u luke zbog tajfuna Muifa.
Više od 280.000 stanovnika priobalnih područja na istoku Kine je evakuisano, a više hiljada brodova moralo je da se vrati u luke zbog tajfuna Muifa.

Tajfun je već prošao preko Filipina, Tajvana i Japana. Iz priobalnih područja provincije Džeiđiang evakuisano je 206.664 ljudi, a još njih 80.400 evakuisano je u provinciji Fuđian, saopštile su lokalne vlasti. Više hiljada brodova duž istočne obale pozvano je da se vrati u luke, dodaje se u saopštenju.

Očekuje se da će tajfun Muifa u ponedeljak ujutru pogoditi Kinu i dotaći kopno u istočnoj provinciji Šandong i preći preko obale na putu ka severu, saopštila je kineska Centralna meteorološka agencija.

Oluja se u subotu uveče po lokalnom vremenu nalazila oko 285 kilometara južno od grada Džoušan u provinciji Džeiđiang i kreće se ka severozapadu nad Istočnim kineskim morem brzinom od oko 20 kilometara na sat, dodaje se u saopštenju. Ranije prognoze stavljale su Šangaj, grad od 23 miliona stanovnika, direktno na putanju nepogode, ali izgleda da će grad ipak izbeći glavni udar, napominje agencija Asošiejted pres.

Više desetina letova na šangajskim aerodromima je iz predostrožnosti otkazano, više od 500 ljudi je evakuisano, a u zavisnosti od snage nevremena, gradske vlasti su najavile usporavanje ili odlaganje polazaka vozova velike brzine.

Tajfun Muifa je prošle sedmice na Filipinima usmrtio četiri osobe, dok je u petak na japanskom ostrvu Okinava povređeno 25 osoba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet