Slovenija protiv toga da gej parovi usvajaju decu

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, građani Slovenije su danas na referendumu glasali protiv Porodičnog zakona, čime su, pored ostalog, odbacili i mogućnost da homoseksualni parovi mogu da usvajaju decu.
Prema prvim nezvaničnim rezultatima, građani Slovenije su danas na referendumu glasali protiv Porodičnog zakona, čime su, pored ostalog, odbacili i mogućnost da homoseksualni parovi mogu da usvajaju decu.

Prema nezvaničnim podacima Nacionalne izborne komisije posle prebrojanih više od 90 posto glasova, protiv promene Porodičnog zakona glasalo oko 56 odsto, a "za" 44 odsto izašlih na glasanje, prenele su strane agencije.

Referendumu se odazvalo oko 468.000 birača, što je nešto više od četvrtine biračkog tela, odnosno oko 26 posto, što ne dovodi u pitanje rezultate izjašnjavanja.

Novi Porodični zakon je sredinom prošle godine prihvatio tadašnji saziv slovenačkog parlamenta, u kome su većinu imale leve i liberalne stranke, ali zbog zahteva za održavanje referenduma nije stupio na snagu.

S obzirom da je, prema preliminarnim rezultatima, ovaj zakon odbačen na referendumu, parlament narednih godinu dana neće moći da odlučuje o predlogu zakona koji se bavi tom probletikom, pa će se do daljeg primenjivati stari Porodični zakon.

Mogućnosti da istopolni, homoseksualni parovi usvajaju decu najviše su se u kampanji pred referendum protivile verske zajednice, uključujući i katoličku crkvu, dok su zagovornici tvrdili da bi tak akt samo trebalo da ozakoni promene koje su se u društvu već desile i da bi bio u skladu da modernizacijom porodičnog prava koja postoji u Europi.

U Sloveniji je još 2005. godine usvojen zakon prema kome homoseksualni parovi mogu da se registruju u opštini, ali ne stiču pravo nasleđivanja i druga porodična prava, niti mogu da sklope zvanični brak kao u nekim drugim državama.

  • Martin

    26.03.2012 06:51
    @ Anonimus
    Ne treba brkati slobodu veroispovesti sa verskom zatucanošću. U Srbiji postoji sloboda veroispovesti ali je takođe verska zatucanost vrlo poželjna osobina.
  • bubu

    26.03.2012 06:24
    steta
    Za je glasalo 44%. To nije mali procenat. Iako je bolje da su usvojili predlog zakona, ovo ipak pokazuje zavidnu podrsku. Kod nas bi procenat bio maksimalno 20%.
  • Ћира

    26.03.2012 06:20
    Хомофобија у дежели
    Па ови словенци никад неће добити датум преговора.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet