Rusija: Profesori da prijave politički aktivne učenike

Ruska policija pozvala je škole u Uljanovsku na Volgi da prijave učenike koji pripadaju nekom udruženju ili političkom pokretu, uz obrazloženje da je zabrinjavajući porast aktivizma među maloletnicima.
Ruska policija pozvala je škole u Uljanovsku na Volgi da prijave učenike koji pripadaju nekom udruženju ili političkom pokretu, uz obrazloženje da je zabrinjavajući porast aktivizma među maloletnicima.

U pismu odeljenju za obrazovanje, lokalna policija poziva profesore da "obaveste pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova kada se maloletnici učlane u neko udruženje, ekstremistički pokret ili neku drugu neformalnu grupu".

"Tokom školske godine, više političkih stranaka i udruženja postalo je aktivnije na skupovima i protestima. Povećanje broja maloletnika koji učestvuju u tim akcijama, izaziva zabrinutost", navodi se u tom pismu.

U pismu se posebno ukazuje na veći broj akcija komunista, opozicionog pokreta Druga Rusija i udruženja koja vlasti smatraju "ekstremističkim".

Jedna zvaničnica zadužena za obrazovanje u Uljanovsku potvrdila je da je takvo pismo stiglo. "Iznenadilo nas je ... Pokušavamo da naš posao obavljamo drugačije, insistirajući na patriotizmu", rekla je ona, ali i opravdala potez policije kao deo borbe protiv ekstremizma.

Ta zvaničnica je dodala i da policiji do sada nije prijavljen nijedan slučaj.

Agencija Frans pres podseća da je borba protiv ekstremizma u Rusiji često opravdanje za akcije protiv opozicije, pa je rusko tužilaštvo danas iskoristilo taj argument za kontrolu nevladinih organizacija.

  • 28.03.2013 19:34
    Ma jok, ne i nije diktatura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet