Prošla godina bila najbezbednija za avio-saobraćaj?

Prošla 2014. godina bila je najbolja s aspekta bezbednosti u istoriji civilnog avio-saobraćaja, iako je utisak drugačiji zbog nekoliko velikih nesreća, objavio je specijalizovani sajt Tango six.
Prošla 2014. godina bila je najbolja s aspekta bezbednosti u istoriji civilnog avio-saobraćaja, iako je utisak drugačiji zbog nekoliko velikih nesreća, objavio je specijalizovani sajt Tango six.

Pozivajući se na rezultate istraživanja konsultantske kuće Asend Flajtglobal Konsultansi, sajt je naveo da je u 2014. godini u svetu zabeležen jedan fatalni incident na svakih 2,38 miliona civilnih letova.

Sledeća najbezbednija kalendarska godina je 2012. sa jednim fatalnim incidentom na 2,37 miliona letova, pa zatim slede 2013. i 2011. koje su imale znatno učestalije incidente - na svakih 1,91 odnosno 1,4 miliona letova.

"Ovaj rezultat se može u prvi mah učiniti nerealnim, pogotovo ako se uzme u obzir globalna medijska slika kreirana tragičnim gubitkom dva 'boinga 777' 'Malezija Erlajnsa', od kojih jedan ni dan danas nije pronađen, a drugi je prema onome što znamo za sada, oboren ubojnim sredstvom u ratnoj zoni", navodi Tango six.

Tas na vagi koji je stajao na strani negativne percepcije bezbednosti civilnog avio-saobraćaja u 2014. godini je i pad "erbasa A320" "Er Azija" koji se dogodio samo par dana pre kraja kalendarske godine.

Sajt takođe napominje da u statistiku nije uvrštena katastrofa "Malejža Erlajnsa" nad Ukrajinom, jer se to uvrštava u "ratne gubitke", a ne u avionsku nesreću u redovnom saobraćaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet