Tužilaštvo ne zanima šta je bilo sa pola miliona evra datih za dve rupe i tri šupe

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu ne vidi ništa sporno u tome što je lokalna samouprava u Rači novcem građana platila izgradnju nepostojeće fabrike gotovo 500.000 evra.
Kako je ranije pisao portal "Pištaljka", za izgradnju nepostojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda plaćenog budžetskim novcem republička Direkcija za vode i Javno komunalno preduzeće "Rača" angažovali su firmu "Radus" iz Pančeva, koja je samo godinu dana pre nego što je dobila ovaj posao bila u blokadi. Iako se sada na mestu fabrike nalaze tri nedovršene šupe i dve rupe, krivičnu prijavu uzbunjivača o sumnji na zloupotrebu tužilaštvo je odbacilo u avgustu.
 
Opština Rača, čiji zvaničnici uprkos činjenicama na terenu tvrde da je postrojenje završeno, i republička direkcija nameravaju i dalje da ulažu u nepostojeće postrojenje, pa su ove godine odlučili da u te svrhe odvoje još osam miliona dinara.
 
Za višeg javnog tužioca u Kragujevcu Dejana Veljkovića krivična prijava u kojoj se ukazuje da je skoro pola miliona evra plaćeno postrojenje koje nikada nije izgrađeno ima – "političku konotaciju". U tužilaštvu je Pištaljci objašnjeno da je reč o veoma "kompleksnom predmetu", da je tužilaštvo ušlo u postupak, da su vršene provere preko policije, ali da nije bilo osnova za krivično gonjenje. 
 
"Na osnovu navoda iz krivične prijave i policijskih izveštaja, tužilaštvo je zaključilo da nije bilo nepravilnosti i zloupotreba u postupku izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda", rekao je tužilac Veljković.
 
Da je tužilac izašao na teren mogao je da se uveri da stanje na terenu ne odgovara podacima iz dokumentacije koja prati izgradnju ove fabrike. Naime, u dokumentaciji koju je Pištaljka dobila od Direkcije za vode stoji da je izgrađeno devet objekata – portirnica, upravna zgrada, servisni blok, prepumpna stanica, crpna stanica za efluent, sekundarni taložnik, separator ulja i masti, bioaeracioni bazen i bazen dezinfekcije.
 
Na pomenutoj lokaciji postoji samo pet nedovršenih objekata, tačnije tri započeta prizemna objekta i dva nedovršena bazena. Novinari Pištaljke takođe nisu videli nikakvu opremu, iako u dokumentaciji piše da je "Radusu" plaćeno 16.808.193 dinara na ime opreme. Takođe, u dokumentaciji o privremenim situacijama na osnovu koje su JKP "Rača" i Direkcija za vode plaćali "Radusu", stoji da je potrošeno 83 tone armature što je deset puta više nego što je, na primer, ugrađeno u betonski krst na ulazu u Kragujevac visok 18 metara.
 
JKP "Rača" odbila je da Pištaljci dostavi dokumentaciju o izgradnji fabrike otpadnih voda jer, kako su rekli, nemaju novca za fotokopir aparat
 
Opširnije o ovom slučaju možete pročitati u tekstu Pištaljke OVDE.
  • Mile

    02.01.2017 19:42
    pobeci odavde
    Zato sto je vode cuvari plaze u zimskom periodu.
  • pobeci odavde

    02.01.2017 15:12
    Nije mi jasno zasto ovu zalosnu jamu neko zove drzavom .
  • Nikola

    02.01.2017 12:03
    SSS
    Da li je moguce? :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija