Grad sa pet miliona motociklista proteruje motore

Vlasti u Hanoju planiraju da do 2025. potpuno proteraju dvotočkaše sa ulica glavnog grada Vijetnama, kako bi se smanjile gužve i zagađenje vazduha.

Stanovnici azijskih metropola oslanjaju se u velikoj meri na pristupačna i mobilna lična prevozna sredstva, poput jeftinih motocikala i skutera, a Hanoj nije izuzetak. Procenjuje se da u vijetnamskoj prestonici saobraća 4,9 miliona motorizovanih dvotočkaša.

Broj motocikala i skutera u velikoj je ekspanziji, pa je tokom 2015. svakog meseca registrovano između 8.000 i 20.000 novih vozila. Gradski zvaničnici računaju da će do kraja ove dekade na ulicama Hanoja biti blizu sedam miliona dvotočkaša, što će znatno povećati ionako velika zagušenja u saobraćaju i zagađenje vazduha. Zbog toga razmatraju rigorozne mere - da sa ulica proteraju sva motorna vozila na dva točka.

Da bi se ovaj plan sproveo u delo, vlasti najpre treba da unaprede sistem javnog prevoza. Trenutno, u Hanoju saobraća oko 1.000 autobusa, kojima se mesečno preveze 27 miliona putnika. U planu je povećanje broja autobuskih linija ali i izgradnja šest novih linija metroa.

Osim toga, u okviru proširenja putne infrastrukture, u narednih 14 godina trebalo bi izgraditi i 18 novih mostova u gradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet