Bolivija: Ukinuti zabranu žvakanja koke

Bolivija traži da se ukine međunarodna zabrana žvakanja lišća koke i pokrenula je diplomatsku ofanzivu kako bi dokazala da je koka lekovita, a ne opasna biljka.

Bolivija traži da se ukine međunarodna zabrana žvakanja lišća koke i pokrenula je diplomatsku ofanzivu kako bi dokazala da je koka lekovita, a ne opasna biljka.

Njen ministar spoljnih poslova David Čokeuanka nalazi se na evropskoj turneji u pokušaju da dobije podršku za inicijativu skidanja koke sa liste zabranjenih droga koja je ustanovljena sporazumom Ujedinjenih nacija. Kao bivši uzgajivač i lider sindikata uzgajivača koke, predsednik Bolivije Evo Morales se dugo zalaže za priznavanje koke kao biljke od velikog medicinskog, kulturnog i verskog značaja koja se razlikuje od kokaina.

Predlog Bolivije predviđa da se koka i dalje tretira kao kontrolisana supstanca. Inicijativa Bolivije je zasad dobila samo podršku Španije koja je obećala da će posredovati kod evropskih zemalja za koje se očekuje da će uložiti prigovor. Očekuje se da će i SAD, koje čine najveće tržište kokaina na svetu i koje decenijama ulažu napore da se kokain iskoreni u Andima, blokirati pokušaj izmene Konvencije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet