Umro legendarni lider španskih komunista Santjago Kariljo

Santjago Kariljo, legendarni lider španskih komunista, generalni sekretar od 1960. do 1982, umro je juče u svom domu u Madridu u 97. godini.
Santjago Kariljo, legendarni lider španskih komunista, generalni sekretar od 1960. do 1982, umro je juče u svom domu u Madridu u 97. godini.

Kariljo je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, zajedno sa Enrike Berlinguerom i Žoržom Maršeom, bio simbol komunizma na zapadu i veoma istaknuta figura u političkom životu Španije.

Posle Građanskog rata dugo je bio u egzilu, ilegalno se 7. februara 1976. vratio u Španiju sa perikom koju mu je izradio lični berberin Pabla Pikasa, Arijas. Sa tom perikom Kariljo je uhapšen 22. decembra 1976. Ubrzo je pušten jer je proces demokratizacije u Španiji već bio započet, a već 9. aprila 1977. legalizovana je KP Španije.

Perika mu je vraćena 1996. na spektakularnom pomirenju kome su prisustvovali okoreli frankista Martin Vilja, ministar unutrašnjih poslova u vreme hapšenja, i Major Oreha koji je obavljao tu funkciju u vreme vraćanja perike.

Političku aktivnost počeo je 1934, sa 19 godina, kao sekretar mladih socijalista, a politički je ostao aktivan do pre nekoliko meseci. Svakog ponedeljka bio je gost u popodnevnom programu najslušanijeg "Radija Ser" a njegove lucidne političke opservacije i procene izazivale su divljenje.

Kada je 23. februara 1981. pokušan vojni puč u Španiji, Kariljo, tada poslanik, bio je jedan od malobrojnih koji se nisu bacili pod klupe kada je poručnik Antonio Tehero zapucao u Parlamentu.

Godine 1985. bio je isključen iz KP Španije ali je sve do poslednjeg dana života bio cenjeniji i uticajniji od svoje partije.

Njegova smrt je vest dana u Španiji, a telegrame saučešća porodici poslali su svi politički lideri, pa čak i kralj Huan Karlos.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet