Subotica: Novi brutalan napad na medicinsko osoblje

Miroslava Mamulu, medicinskog tehničara Urgentnog odeljenja Opšte bolnice u Subotici, napao je juče posle 13 sati pacijent kojem je pružao pomoć.
Pacijent je u pijanom stanju ležao ispred bolnice, a njegova devojka je utrčala na odeljenje i zatražila pomoć lekara. Dok su mu pružali pomoć u ambulanti razjareni mladić je bez povoda udario pesnicom tehničara u predelu grudi.
 
"Kolega je M. K. urgentnim vozilom uveo u bolnicu i on je od samog početka vikao i pretio svima koji su pokušali da mu pomognu. Obavestili smo policiju i za samo nekoliko minuta došla je patrola. Imali smo problem da ga prebacimo sa jednih na druga nosila. Postajao je sve nervozniji, zahtevao je da odmah bude pregledan zbog bola u leđima. U jednom trenutku je počeo da pada sa nosila zbog čega sam dotrčao i kada sam pokušao da ga dignem iznenada me je udario pesnicom u grudni koš. Od siline udarca sam odleteo nekoliko metara unazad", prepričava incident Miroslav Mamula.
 
Policija je smirivala pacijenta, ali je on nastavio da vređa sve oko sebe, medicinske sestre i lekare koji su jedva uspeli da mu daju terapiju protiv bolova.
 
"Trebalo je da ide na rendgen, ali zbog ponašanja to nije bilo moguće. Osetio sam strašan bol u grudima i izašao sam iz ambulante i nisam više ulazio jer nisam znao kako će reagovati ako me ponovo vidi. Doktorica me je pregledala, u pitanju je lakša telesna povreda i otvorili smo izveštaj pošto se udarac tretira kao povreda na radu. Pacijenta, koga znamo od ranije, iz Urgentnog je izvela policija", priča Mamula.
 
U bolnici kažu da ih policija redovno obilazi nekoliko puta dnevno, ali očigledno da je njihovo stalno prisustvo u objektu neophodno.
 
Dr Goran Babičković, načelnik Urgentnog odeljenja, kaže da se svakodnevno zaposlenima dešavaju neprijatnosti.
 
"Nije jasno zašto je to tako, jer se svi maksimalno trude da izađu pacijentima u susret i da im pomognu na adekvatan i profesionalan način. Dajemo maksimum, zalažemo se za njih, ali pojedini nam prave probleme, vređaju i nasrću na nas",  kaže dr Babičković.
 
Podsetimo odo je drugi napad na medicinske radnike u poslednjih nedelju dana. Inače, zbog sve učestalijih napada na zdravstvene radnike nedavno u zdravstvenim ustanovama dežuraju policijske patrole.
 
Autor: Blic
  • baba

    27.03.2016 15:39
    Molim te ne lupetaj ono što ne znaš. Urgentni, hitna, kao i sva ostala stacionarna odeljenja rade 24/7. Do 3 ili manje pretežno rade primadone koje su tu preko veze (za koje je realno i bolje što ne rade sami i u smenama) kao i nemedicinsko osoblje, a to je potpuno drugi par opanaka. Pitala bih i tebe i sve koji se pozivaju na neljubaznost osoblja u urgentnom ili hitnoj, da samo jedan tamo provedu, čak i kada se ne dešava ništa strašno. Zna biti i par stotina intervencija tokom jednog dana. Moja sestra je imala tu nesreću da prilikom jedne intervencije na terenu zatekne tako lošu situaciju da se i posle par meseci budi zbog najgorih mora. Saobraćajka gde je vozač bio potpuno smrvljen, a njegove delove je trebalo skloniti da bi se došlo do preživelih. I sve to za 30-40-50 hiljada. Stidite se takvih komentara!
  • Nervirac

    27.03.2016 09:58
    Posle 13 sati? Neko od njih radi u to vreme? Dobro, desi se. Kada pisete o jadnim , ugrozenim medicinarima zamolio bih novinara da stane na kapiju od 12.30 i pocne prebrojavati one koje odlaze. Ostaje pitenje kada poĉnu da se presvlace u civilno odelo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.