Srbobran: Saradnja sa Slovencima oko Evropskih fondova

Opštinu Srbobran ovih dana posetili su predstavnici Razvojnog centra "Srca Slovenije", a tema razgovora bili su "Evropski fondovi za ruralni razvoj - slovenačka iskustva za razvoj vojvođanske privrede".

Susretu su prisustvovali i zastupnici Regionalne razvojne agencije "Bačka", Agencije za ruralni razvoj Vojvodine i opštine Bački Petrovac, kao i predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović.

- Gosti iz Slovenije su uvereni da imamo priliku da iskoristimo njihova znanja i dođemo do značajnih sredstava za razvoj naše opštine. Cilj je da u saradnji sa RRA "Bačka", nađemo pouzdanog partnera koji će nam pomoći da pripremimo dobre i perspektivne projekte i ujedno biti podrška pred komisijama evropskih fondova. Želimo da ubrzamo sve te procese koristeći iskustva onih koji su kroz njih već uspešno prošli - istakao je Mladenović.

On je prethodnih dana prisustvovao predavanju u okviru pripreme vojvođanske privrede za korišćenje sredstava iz fondova EU namenjenih ruralnom razvoju, koje je održao poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije Franc Bogovič.

RC "Srca Slovenije" osnovan je pre 16 godina u Litiji, upravnom središtu istoimene slovenačke opštine.

- Prvi naziv organizacije bio je "Centar za razvoj Litije", što upućuje na ideju lokalne samouprave da se integriše u evropske programe. Do danas je ova razvojna institucija realizovala 23 evropska projekta sa partnerima iz evropskih država, a kroz edukaciju je prošlo 13.000 učesnika na temu preduzetništva, marketinga i drugih oblasti, gde su ostvarene dobre veze i mogućnosti za napredovanje u poljoprivredi i ostalim privrednim oblastima. Cilj razvojnog centra je da razvija ruralni deo Slovenije kroz turizam, udruživanje privrednika i podršku opština - rekla je direktorka RC "Srca Slovenije" Aleksandra Gradišek.

Prema rečima direktorke Agencije za ruralni razvoj Vojvodine Vere Čelić, opština Srbobran će dobiti direktnu tehničku pomoć od "Srca Slovenije" u obezbeđivanju donacija iz evropskih fondova za ruralni razvoj i zaštitu životne sredine.

Autor: Novosti

  • /

    06.04.2016 19:38
    /
    hoce li im pomoci da razvijaju 'busotine' i busace?
  • zivan

    06.04.2016 16:12
    Slovenci su odlican partner od koga se moze mnogo nauciti u vezi sa pristupom EU fondovima. Ipak, odlucujuce su ideje ovdasnjih preduzetnika kojima se konkurisse...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.