Pančevo: Dim iz azotare ipak opasan?

Izuzetno veliki ispusti iz Azotarinog dimnjaka, koji danima boje nebo nad Pančevom u plamteće žuto-narandžaste boje, u petak će prestati da stvaraju paniku među Pančevcima.
Izuzetno veliki ispusti iz Azotarinog dimnjaka, koji danima boje nebo nad Pančevom u plamteće žuto-narandžaste boje, u petak će prestati da stvaraju paniku među Pančevcima.

Dok su iz Azotare tvrdili da su takvi ispusti uobičajeni pred remont, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine opominju da su koncentracije azotnih oksida u ovom periodu bile vanredno povišene. Na sastanku Tima za definisanje plana postupanja u vanrednim situacijama koje mogu dovesti do zagađanje životne sredine bili su samo ljudi iz Azotare, uz gradske ekologe. Jedina tema su bili ispusti iz Azotare od 19. juna, koji su ovaj put i vrlo vidljivi.

I pored toga što veliki broj merača za amonijak i azotne okside na stanicama gradskog monitoringa i ne radi, tamo gde mere, zabeležili su nekoliko puta skokove koncentracije azotnih oksida, zagađujuće materije koja je eksluzivna baš za Azotaru.

- Evidentno je da je u poslednje tri nedelje, od 18. juna, došlo do povećanja koncentracije azotovih oksida u odnosu na koncentracije koje su uobičajene prilikom njihovog praćenja na našem monitoringu - rekla je sekretarka za zaštitu životne sredine Olga Šipovac. Po tvrdnji nadležnih iz Azotare, pojava narandžastog i žutog dima nije ništa novo i neobično, već produkt "meteorologije".

Takođe, u Azotaru nije ulagano poslednjih 30 godina, priznaje i sam direktor fabrike Goran Pejčić, koji je najavio da će žutog dima nad Pančevom biti do petka. Grad od Azotare očekuje da podnese izvešaj o tome šta se dešavalo proteklih mesec dana u fabrici, ali i da redovno Grad obaveštava o svim promenama u proizvodnji koje mogu dovesti do povećanog zagađenja vazduha.

- Grad zahteva da, ukoliko fabrika ne ispunjava norme, prestane sa radom, bez obzira na posledice po zaposlene i privredu. Činjenica je da ne možemo pravdati stvari time da imamo stare fabrike, koje nisu u stanju da rade normalno i koje ugrožavaju živote građana Pančeva - istakao je član Gradskog veća Dragan Delja.

Pančevce ne očekuju ispusti gasova do septembra, do kada fabrika neće biti u radu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.