Novosađanin državni šampion u ronjenju

Novosađanin Miodrag Filipović uspeo je da preroni 131 metar na dah bez peraja i tako postane državni rekorder u ovoj disciplini.

Novosađanin Miodrag Filipović uspeo je da preroni 131 metar na dah bez peraja i tako postane državni rekorder u ovoj disciplini.

Iako je prvi put zaronio tek pre dve godine, do velikog uspeha, kaže on, došao je kako zbog ljubavi prema ovom sportu tako i zbog odricanja i napornih treninga. Titulu državnog rekordera u ronjenju na dah Filipović je osvojio na Međunarodnom prvenstvu održanom u Nišu, na kojem su učestvovali ronioci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije.

"Zaronom od 131 metar pobedio sam samog sebe i to smatram svojim najvećim uspehom. Ronjenjem sam počeo da se bavim pre dve godine, s tim da aktivno treniram godinu i po dana, pa se i meni samom čini da je sve ovo stiglo relativno brzo", kaže Filipović koji je član ronilačkog kluba "Danubius spasilac".

Ovaj momak ranije je trenirao razne druge sportove, a ronilac je postao sasvim slučajno. "Trenirao sam košarku i zbog povrede kolena počeo sam da odlazim na plivanje. Spontano, privuklo me je da ronim i malo po malo zaljubio sam se u ovaj sport i počeo aktivno da treniram. Ronjenje je prelepo iskustvo, svuda oko vas je mir, tišina i zaista bih svakome preporučio da proba", priča on i dodaje da nije nimalo lako baviti se ronjenjem.

"Najpre je potrebno da ronilac bude zdrav kao dren, što se kaže. Jednom godišnje prolazimo rigorozne lekarske preglede, sve se proverava, maltene su to kao pregledi za pilota. Čovek se pod vodom bori sa samim sobom, teško je toliko zadržati dah i zato treniram i po četiri puta nedeljno. Pored zarona i plivanja, to su i treninzi na suvom, trčanje, vožnja bicikla, teretana", priča državni rekorder.

Filipović dodaje da posebno pamti prvenstvo kada je prvi put preronio više od sto metara, tačnije 108 metara. "To mi je bio cilj i kada sam video da to mogu, shvatio sam da mogu i više da izdržim, samo je potrebno istrajati i naučiti toliko dugo zadržati dah pod vodom. Za državni rekord od 131 metar bilo mi je potrebno 2,5 minuta", kaže on.

  • sandra/ronilac

    27.06.2012 19:48
    Miki legenda, razbija!
  • bre

    27.06.2012 17:41
    Čestitke! Sve najbolje u daljem periodu!
  • Gari

    27.06.2012 10:02
    Bravo gari!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport