Investitori ne poštuju projektne planove

Prošle godine je u Novom Sadu urađeno oko 600 tehničkih pregleda novoizgrađenih objekata, dok je 165 predmeta preneto u ovu godinu.  
Prošle godine je u Novom Sadu urađeno oko 600 tehničkih pregleda novoizgrađenih objekata, a 165 predmeta je preneto u ovu godinu. Kao razlog za ovakve brojke, preduzeća koja obavljaju ove poslove su navela probleme koji ometaju postupak kontrole.

Među njima je najčešće nepoštovanje projektne dokumentacije, jer mnogi investitori grade veće ili drugačije objekte nego što je to predviđeno planom.

Članica Gradskog veća za urbanizam, Jelena Atanacković Jeličić, ocenila je za Radio 021 da ovakav problem mogu da reše samo nadležne inspekcije."Većina tih objekata se danas nalazi u procesu legalizacije, koju je omogućio novi Zakon o planiranju i izgradnji. Jedino rešenje za ovakve probleme je pojačan inspekcijski nadzor koji pokušavamo da uspostavimo u što većoj mogućoj meri, kako Ministarstvo za prostorno planiranje nalaže".

Gradska opozicija je istakla da je jedan od problema i investitorsko favorizovanje određenih preduzeća koja obavljaju tehničke preglede. Međutim, Jelena Atanacković Jeličić ističe da se ova preduzeća biraju na javnom konkursu, a da je njihov odabir posle dobijanja dozvole za rad lični izbor investitora. Ona je najavila da će uskoro biti raspisan nov konkurs za preduzeća koja obavljaju ovakvu vrstu delatnosti.

Prošle godine, tehničke preglede su radili "Institut za zaštitu na radu A.D.", "D.O.O. Institut za preventivu, zaštitu na radu, protivpožarnu zaštitu i razvoj", "Plan A.D", "Institut za bezbednost i sigurnost na radu", Fakultet tehničkih nauka i "D.O.O. Institut za bezbednost i preventivni inženjering". (Asja Francisti)

  • SALE

    12.05.2010 19:59
    CEKAM 2
    i da rezimiramo:
    ko je pre 15-20 godina cuo za danasnje mega-multi izvodjace radova tipa matijevic,aleksander,kuzman komerc,jankovic...itd.
    naravno,ima medju ovim pridoslima i onih nasih, koji su preko noci od preuredjenja stanova dosli do lokacija.
    nakada smo imali beton,buducnost,neimar...ali su oni propali.
    ma mesta inspektora su dosli bih-slavonsko-krajinska-cg vizionari i napravili nam od grada ruglo .
    i danas,setajuci se gradom,ostalo mi je samo da pevam AJME MENI NIJE MI DOBRO.
    zbog svega ovoga cu se na sledecim izborima kandidovati za gradonacelnika i sve ove nakarade od zgrada porusiti o trosku onih koji su ih napravili i onih koji su im dali saglasnost i dozvole..
    NOVI SAD-NOVOSADJANIMA!!!!
  • Zoran

    12.05.2010 17:12
    A inspekcija !?
    A šta radi inspekcija? Obilazi li ko gradilišta i kontroliše li ko dokumentaciju i faktičko stanje?
    Pregledati građevinske dnevnike i statistika neka kaže kako rade i investitori i inspektori. Pa lepo podeliti otkaze inspektorima i me davati građevinske dozvole investitorima pa da vidiš kako se sve može dovesti u red.
  • goblini

    12.05.2010 12:37
    eh
    ma svi su oni u dilu medjusobno....svaka vlast...ne samo ovi slepci sto su sada...sve ima svoju ceni gospodo srbi sto bi rekao jedan nas pokojni pisac...
    a naravno samo niko da izgradi garazu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti