VIDEO: Čokoladni irski rolat s kremom od kestena

Prema pisanju "Daily Maila" gde je objavljena lista najpopularnijih kolača koji su se guglali u 2015. godini, najpopularniji rolat je tradicionali britanski čokoladni rolat s kremom od kestena.

Britanci, a očito ni svet - ne mogu joj odoleti. Uopšte nije teška za pravljenje, a donosimo vam i video pripreme Irskog rolata od crne čokolade i krema od kesten pirea.
 
Za kolač vam je potrebno:
 
Tanki lim dimenzija 23x33cm, u obzir dolazi i onaj 27x37
papir za pečenje

Za kore:

175 g crne čokolade s najmanje 75 odsto kakaa
6 jaja sobne temperature
prstohvat soli
175 grama šećera
1 kašičica kakaa
šećer u prahu za posipanje
 
Za krem:

225 ml šlaga
250 grama kesten pirea
1 kašičica ruma ili rakije
 
Ukrasiti rendanom čokoladom.
 
Priprema:
 
1. Zagrejte rernu na 180 ° C i pripremite lim obložen papirom, ili dobro namašćen margarinom i brašnom.

2. Izlomite čokoladu za kuvanje i otopite je na pari, ali vrlo lagano i mešajte sve dok ne dobijete dosta retku glatku smesu. Ostavite je da se malo ohladi.

3. Razdvojite jaja i od belanaca s prstohvatom soli napravite penu.

4. U žumanca dodajte šećer i izmešajte dok ne dobijete duplu smesu, potom dodajte rashlađenu otopljenu čokoladu i lopaticom izmešajte. Tek potom dodajte kakao i nastavite da mešate lopaticom. Kada ste dobili finu glatku vazdušastu smesu lagano dodajte penu od belanaca. Po četvrtinu.

5. Nastavite da mešate lopaticom dok ne dobijete uravnoteženu smesu te je izlijte u lim za pečenje.

6. Pecite oko 20-25 minuta i ostavite da se hladi prekriven krpom.

7. U to vreme pripremite nadev. Kesten pire sobne temperature dobro pomešajte sa kašičicom ruma i tek nakon što ste dobili glatku masu pomešajte je sa šlagom. Takođe dok ne postane glatka.

8. Kerks ne treba da bude previše ohlađen. Izvadite ga na radnu površinu posutu šećerom u prahu, premažite ga nadevom, ne baš do ivica, i zarolajte ga. Polako, i ne brinite ako počne da puca - tako izgleda pravi Irski rolat.

9. Kolač možete posuti šećerom u prahu i ukrasiti rendanom čokoladom, mrvicama, dekoracijama po želji.


Autor: Index

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.