Recept dana: Šaran punjen pečurkama

Ovaj recept odličan je za predstojeće praznike.

Očišćenog i opranog šarana posoliti i nadenuti sledećim nadevom: u šerpu staviti jednu zemičku da se u mleku topi, i kad se dovoljno nakvasila, ocediti je i propasirati, a zatim je pržiti na malo maslaca zajedno sa glavom od ribe ili ikrom, ako je riba ima.

Tom nadevu, dok je još na vatri, dodati dve sitno isečene sardele ili malo paste od sardele, malo ribanog crnog luka, sitno isečenog peršunovog lišća i nekoliko očišćenih i sitno isečenih svežih pečuraka. U nadev nastrugati najzad i malo kore od limuna.

Skinuti nadev s vatre i dodati mu dva cela jajeta. Sve posoliti, obiberiti, dobro promešati i tim nadevom napuniti ribu. Napunjenu ribu zašiti belim koncem da nadev ne bi ispao, staviti je u tepsiju namazanu maslacem, i dok se peče stalno je prelivati kiselom pavlakom. Peći ribu 45 minuta.

Pre služenja izvući konac kojim je bio šaran ušiven, pažljivo staviti šarana na zdelu za ribu, preliti ga sokom u kome se pekao i toplog izneti.

Na ovakav način može se pripremiti i bilo koja druga riba.

Autor: 021.rs

  • Kuvar amater

    28.04.2016 18:17
    objašnjenje
    Kada bi mi neko samo objasno kako kiselom pavlakom nešto prelivati bio bih mu zahvalan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima