"Nestle pahuljice" povučene sa srpskog tržišta

Švajcarska kompanija "Nestle Adrijatik", posle hrvatskog, i sa srpskog tržišta povukla je "Nestle pahuljice" zbog neusaglašene regulative o dozvoljenoj količini supstance tropan alkaloid u tim proizvodima.

"Dobrovoljno smo povukli dve proizvodne serije iz kategorije proizvoda "Nestle žitne dečje pahuljice - 8 žitarica", od 600 grama, sa serijskim brojevima: 52780291 i 52870291, proizvedenih u oktobru 2015. godine za srpsko tržište", kažu za "Novosti" u kompaniji "Nestle Adrijatik" Srbija.

Razlog tome je, dodaju, objavljivanje uredbe Evropske komisije od 19. februara 2016. godine, kojom se propisuje maksimalni nivo tropan-alkaloida u prerađenoj hrani na bazi žitarica za odojčad i malu decu. Supstanca tropan-alkaloid je prirodna, prisutna je u nekim biljkama i njena količina nije regulisana važećim pravilnicima Republike Srbije.

Poverenje potrošača, kao i sigurnost i kvalitet proizvoda su, kako kažu, za njih od velike važnosti, stoga je pre dva dana, 30. maja 2016. "Nestle Adrijatik" odlučio da dobrovoljno povuče pomenute serijske brojeve tog proizvoda sa tržišta, iako su one proizvedene u oktobru 2015. godine, pet meseci pre objavljivanja nove uredbe Evropske unije, i zakonski su ispravne.

"Konzumiranje "nestle žitnih dečjih pahuljica - 8 žitarica", od 600 grama ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača. Odluka o povlačenju robe iz prodaje odnosi se isključivo na navedeni proizvod, navedene serije i datum proizvodnje", tvrde u toj kompaniji. 

  • Sanjica

    03.06.2016 22:06
    Sva sreća pa smo siromašni pa sami pravimo kašice.
  • Andrija Šrek

    03.06.2016 16:44
    Tumačenje
    Tropan alkaloid je, kao i drugi iz te grupe, PRIRODNI sastojak mnogih biljaka, uključujući i jestive, te se tako može naći u tragovima i u pahuljicama namenjenim bebama. U dozama koje su znatno iznad dozvoljenih (i do 100 puta) NIJE kancerogen, nego može izazvati simptome slične trovanju kokainom ili nekim drugim halucinogenima, najčešće potpuno prolaznog karaktera. Poteškoće sa govorom, ponekad gutanjem, suvoća usta, usporen ili ubrzan rad srca, usporeno pražnjenje creva su neki od prolaznih simptoma.
    Ali, ponavljam, doze koje se mogu naći u žitaricama namenjenim deci su (i ovako povećane) znatno ispod toksičnih. Kompanija Nestle se, dakle, u ovom slučaju, ponela odgovorno.
  • lala

    03.06.2016 11:45
    legalni trovači
    Dakle, ponovo se dokazuje da nas truju zbog profita sve po zakonu (alfatoksin je već pao u zaborav)...kao mnogi drugi - samo što su ovakve činjenice ispod radara naše dnevne pažnje pa to shvatimo tek kad nakon X godina sa čuđenjem konstatujemo da neko ima rak, a osoba se baš tako bezbedno hranila - jasno je da će nas bezdušno i beskonačno trovati zbog zarade (bitan je profit a ne čovek), odnosno sve dok se sami (zaboravite državu) ne osvestimo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.