Namirnice koje nemaju rok trajanja

Postoje namirnice koje zauvek mogu da stoje u vašoj kuhinji i nikada se neće pokvariti.

Med

Pravi med može se vremenom kristalizovati ili malo promeniti boju, ali nema rok trajanja. Čuvajte ga na hladnom mestu i dobro zatvorite teglu.

Pirinač

Skoro sve vrste pirinča imaju neograničen rok trajanja ako ih držite daleko od vlage. Izuzetak je jedino smeđi pirinač jer sadrži mnogo više ulja, pa je njegov rok trajanja kraći. Čuvajte ga na suvom i hladnom mestu. Jednom kad otvorite kesicu premestite pirinač u dobro zatvorenu posudu. Možete ga držati i u frižideru ili zamrzivaču.

Šećer

On se nikad neće pokvariti bilo da je reč o belom, smeđem ili šećeru u prahu jer ne podstiče razvoj bakterija. Jedino što mu se može desiti je da postane pretvrd. Očuvaćete ga svežim ako ga držite u dobro zatvorenim posudama ili u originalnoj ambalaži, ali dobro zatvorenoj.

Jaka alkoholna pića

Destilovana pića poput vodke, ruma, viskija, džina i tekile se nikad ne kvare, bez obzira kada se otvore. Njihov ukus i aroma mogu oslabiti nakon otvaranja, ali da bi došlo do toga treba da prođe jako puno vremena. Čuvajte ih na hladnom, suvom i mračnom mestu, daleko od sunčeve svetlosti i toplote. Dobro zavrnite čep nakon korišćenja.

Javorov sirup

Ako ga držite u zamrzivaču, može trajati zauvek. Nakon što ga otvorite, čuvajte ga u frižideru.

Čisti ekstrat vanile

Pravi, čisti ekstrat nikada se neće pokvariti. Dobro ga zatvorite i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

Destilovano belo sirće

Ukus mu se neće nimalo promeniti godinama. Čuvajte ga poklopljenog na tamnom i mračnom mestu.

Kukuruzno brašno

Ako ga čuvate daleko od kondenzacije, dobro zatvorenog na suvom i hladnom mestu, može vam trajati zauvek.

So

Ona se ne može pokvariti, bez obzira kako izgleda. Samo je čuvajte daleko od vlage.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima