Konzumiranje masnog sira dobro za srce?

Svakodnevno konzumiranje masnog sira moglo bi da bude ključ srećnog života, pokazalo je najnovije naučno istraživanje.

Naučnici Univerziteta u Kopenhagenu ustanovili su da je konzumiranje velike količine sira dobro za zdravlje srca.

U studiji dugoj 12 nedelja, u kojoj je učestvovalo 139 osoba, trećina ispitanika je svaki dan konzumirala 80 grama standardnog, masnog sira, dok je u ishrani druge trećine bilo zastupljeno 80 grama sira sa niskim procentom masnoće. Kontrolna grupa je umesto sira jela 90 grama hleba sa džemom.

Rezultati su pokazali da kod grupe koja je konzumirala masni sir ne samo da nije došlo do promena u nivou LDL holesterola, obima struka i krvnog pritiska, već je njihovo opšte zdravstveno stanje bilo poboljšano.

Iako je nivo LDL holesterola kod ispitanika svih grupa u proseku ostao isti, kod osoba koje su konzumirale mastan sir zabeležen je porast nivoa “dobrog” holesterola.

Jedno nezavisno japansko istraživanje pokazalo je da konzumiranje sira sprečava taloženje masti u jetri, dok su druga ukazala na to da bi moglo da doprinese boljem spavanju, boljem raspoloženju, pa čak i lakšem mršavljenju.

Teme

sir
  • Veganka

    23.09.2016 11:31
    Raowrrr!

    Internet ratnik, Sofija.
  • B

    23.09.2016 11:10
    @Veganka
    A istraživanja da crveno meso izaziva rak podržavaš i navodiš u svojim komentarima, ne kažeš da je to podržano od strane Industrije i ljudi koji baziraju biznis na veganskim restoranima, proizvodnji organske hrane itd.? Eh licemerje, licemerje...

    https://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking

  • Zivan

    23.09.2016 09:05
    Prvi put čitam ovako nešto i ne čudi me, Danci su veliki proizvodžači mleka i mlećnih proizvoda, a ova kriza usled nemogućnosti izvoza u usiju pogodila je i njihovo govedarstvo i mlećni industriju. Usledila su namenska naučna istraživanja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima