Recept dana: Vojvođanska lenja pita

Ova pita se može praviti baš kao i svaka lenja pita, a može se izostaviti gornja gora i umesto nje napraviti čokoladna glazura ili staviti voće u želatinu.

Sastojci (za 20 osoba):

5 jaja
450 gr šećera
100 gr svinjske masti
300 gr brašna
1 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kesice vanil šećera
1 kašika sirćeta
1/2 kg neslanog sira
50 gr šećera u prahu

Priprema

Kore:
1 jaje, 100 gr svinjske masti i 150 gr šećera izraditi mikserom i onda dodati 300 gr brašna, 1 kesicu praška za pecivo, 1 kesicu vanilin šećera i 1 kašiku sirćeta. Od te mase napraviti testo (ako testo nece da se "pokupi", dodati malo mleka) i staviti u frižider.

Fil: 4 žumanceta mikserom mutiti sa 150 šećera, dodati 1/2 kg neslanog sira, 1 kašiku brašna i kesicu vanilin šećera. Od 4 belanceta napraviti penu sa 150 gr šećera (šećer dodati tek kada se napravi čvrsta pena).

Penu od belanca ubaciti u "žuti" fil i lagano promešati varjačom (NE mikserom).

Testo podeliti na dva dela. Prvo razviti donju koru, preko nje staviti fil, i od gore drugu koru. Gornju koru izbockati na par mesta viljuškom. Peći na 220 stepeni

Kada je gotova pita, posuti je šećerom u prahu.

Prijatno! 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.