VIDEO: Islandski specijalitet - vulkanski hleb

Zahvaljujući obližnjim vulkanima, islandski gradić Lejgarvatn živi od banjskog turizma baziranog na geotermalnoj energiji.
Međutim, jedan mladi Islanđanin vreo pesak koristi za – pripremanje hrane. 
 
"Dobrodošli u moju pekaru! Ovo je moja rerna!", kaže Viktor Sveinson, misleći na poljanu koja se puši. 
 
Junak kratkog filma Volcano Bread (Vulkanski hleb), koračajući po krupnom, crnom pesku, otkriva da su mu za spremanje hleba neophodni lopata i šerpa. 
 
Ukusni ražani hleb se peče ispod površine zemlje, na temperaturi od oko 100 stepeni Celzijusa. Pečenje traje najmanje 24 sata. 
 
Dok seče ovaj neobični hleb, Viktor nabraja sastojke od kojih se pravi: četiri šolje ražanog brašna, dve šolje pšeničnog, dve šolje šećera, četiri kašičice praška za pecivo, litar mleka i prstohvat soli. 
 
Sveinson uz tamne kriške hleba preporučuje puter. 
 
Oni koji su probali hleb pečen u vulkanu kažu da ima blagi miris slanine, da je sladak i da zbog toga više liči na kolač nego na hleb.  
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.