Kuvari savetuju šta da ne naručujete u restoranima

Izabrati ukusnu hranu s menija u restoranu, pogotovo ukoliko ste u njemu prvi put, može biti veoma izazovno.
Vrhunski kuvari su odlučili da izađu u susret mušterijama i otkriju im šta nikako da ne naručuju.
 
Jaja sa sosom holandez 
 
Poznati kuvar Entoni Borden tvrdi da je branč obrok u kojem kuvari najčešće serviraju ono što im je ostalo od večere petkom i subotom. Često izbor gostiju su jaja sa sosom, a Borden tvrdi da se sos treba držati na određenoj temperaturi kako bi bio siguran za konzumiranje. 
 
"Bakterije vole holandez", napisao je u svojoj knjizi "Kitchen Confidential". 
 
Ostrige 
 
Ako niste u restoranu koji se ponosi svojim jelima s morskim plodovima, izbegavajte ostrige. Ako nisu dobre, može vam biti jako loše. Zato bi bilo jako dobro da ste sigurni da ih restoran nabavlja od proverenog dobavljača i da su sveže. 
 
Riba ponedeljkom 
 
Većina restorana ribu naručuje u četvrtak, što znači da ako je naručujete u ponedjeljak - stara je pet dana. Kvalitet ribe brzo opada s vremenom pa je poželjno jesti je što svežiju. 
 
"Nikad ne naručujem ribu ponedeljkom, osim ako ne jedem u restoranu s četiri zvezdice za koji znam da ribu nabavlja direktno iz ulova", napisao je Borden. 
 
Bilo koje jelo s piletinom 
 
Ako gledate redovno kuvarske emisije, sigurno ste primetili da kuvari retko stavljaju piletinu u središte svojih obroka. Razlog za to jeste činjenica da je ovo meso teško pripremiti da bude bogato ukusom i sočno. Jela s piletinom često su skupa, iako je piletina jedna od jeftinijih vrsta mesa na tržištu. 
 
Morski plodovi ako niste uz obalu 
 
Ako ste uz obalu, verovatno je da su morski plodovi koje jedete ulovljeni tog jutra. Što ste dalje od obale, vreme transporta je duže, a moguće je i da su do restorana stigli smrznuti. Čim su ulovljeni kvalitet morskih plodova se srozava pa izbegavajte da naručujete morske plodove, osim ako ste sigurni da su ulovljeni tog dana. Borden takođe preporučuje da ne naručujete dagnje jer kuvarima često promaknu one loše pa vam nakon obroka može biti veoma loše. 
 
Dobro pečenu govedinu 
 
Kuvari mrze da pripremaju jako pečenu govedinu, jer znaju da duža termička obrada uništava tako skupi komad mesa i pretvara ga u žilav obrok. Međutim postoji još jedan razlog, a otkrio ga Borden. 
 
"Čuvanje mesa za jače pečenje tradicija je svih kuvara. Naime, oni komadi mesa koji nisu toliko kvalitetni čuvaju se za kasnije, odnosno one mušterije koje ionako više vole ukus uglja", rekao je. 
 
Ne naručujte jela koja nisu na jelovniku 
 
Kuvare i konobare ništa neće toliko naljutiti kao mušterije koje žele previše izmena u originalnom jelu. 
 
"Svaki put kad neko naruči nešto što nije na meniju, svi poludimo. Konobar mora da ide u kuhinju i objašnjava posebne želje gosta, zbog čega se izgubi previše vremena i na kraju niko nije zadovoljan konačnim jelom", napisao je jedan korisnik Redita koji se predstavio kao kuvar.
  • Somborac

    12.11.2016 23:30
    go back
    Ivana, vrati se pod svoj kamen.
  • dragan

    12.11.2016 17:42
    aj jos jednom
    nije ni biljojed, a ni svastojed. ali dobro, ako ti tako kazes.
  • Ivana

    12.11.2016 16:34
    Primećujete li da sve opasnosti po zdravlje leže isključivo u mesu, mleku i jajima? Na spisku nema ni voća ni povrća. Zašto? Zato što je čovek po prirodi biljojed, a ne svaštojed i nikako ne mesožder. http://youtu.be/t0FRfwF9G5A

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.