Šta raditi kad čokolada "pobeli"?

Svakome se desilo da otvori čokoladu kojoj je površina "pobelela". To se dešava kada nije pravilno skladištena.
Ipak, i takva čokolada može da se iskoristi.
 
Belina na površini može da se formira kada čokolada, dok je uskladištena, smekša toliko da se kristali kakao putera otope, a molekuli masnoće izbiju na površinu i formiraju nove kristale.
 
Čokolada može i da se ušećeri, što se dešava kada se voda ili vlaga probiju kroz ambalažu i razlože deo šećera iz čokolade. Kada voda ispari, fini sloj šećera ostane na površini.
 
Dobra vest je što čak i takva, čokolada nije uništena, ali ne može da se koristi kao ranije. Ako se pravi neki sos ili fil sa njom, beli sloj (bilo da je od masti ili šećera) će se ponovo pojaviti.
 
Međutim, može da se koristi za pečenje kolača kao dodatak testu. Iz Cook's Illustrated kažu da može slobodno i da se jede, ali da će možda oni sa istančanijim ukusom, ipak, osetiti razliku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.