Legenda o nastanku buđavog sira

"Plavi sir", prošaran plavičasto sivom mrežom buđi, simbol je dobrog ukusa i luksuza. Danas se masovno proizvodi, i poznat je širom sveta kao sir izuzetnog ukusa, a postavlja se pitanje zašto su ljudi počeli da jedu ono što je pokvareno?
Svaka verzija govori da je reč o slučajnosti.
 
Kako piše Njujork Tajms, prvi plavi sir je napravljen još pre dva milenijuma. Rokfort sir se pominje u spisima rimskog naučnika Plinija Starijeg, u prvom veku nove ere. Ipak, neki istoričati tvrde da on samo hvali galski kozji sir, i nikada ne pominje da je bio plav.
 
Prema legendi, zaljubljeni galski pastir ostavio je svoj ručak, sastavljen od hleba i sira, u pećini kako bi se našao sa svojom ljubavnicom. Prema legendi taj pastir se vratio posle tri meseca i setio da je ostavio ručak tu. Bio je verovatno jako gladan pa je pojeo plavi buđavi sir koji je našao. I očigledno mu se jako svideo.
 
Rokfort je od tada poznat i cenjen sir, pa je tako bio omiljen i među kraljevima. Francuski kralj Čarls VI (Ludi) je još 1411. potpisao protkol kojim se štiti ovaj sir od inostrane konkurencije.
 
Britanci imaju svoju verziju ovog sira, kao i druge nacije. I u svakoj zemlji je vezana slična priča za poreklo sira - nastao je slučajno.
 
Buđ koja se razvija na ovom siru se zove "Penicillium roqueforti", i zapravo je vrsta gljivice. Može da se nađe u Rokfortu, Gorgonzoli i drugim sirevima. Iako neki i dalje praktikuju stari način proizvodnje, i ostavljaju sir u kontrolisanim uslovima da sam "sazri" do trenutka kada razvije buđ, mnogo je proširenija masovna proizvodnja. U fabrikama se sada ciljano dodaje gljivica, te današnji sirevi imaju kontrolisane šare aromatične buđi.
  • novosađanin

    24.12.2016 19:14
    buđav
    Ova legenda o nastanku ove vrste sira manje više je ista. A kada se pojavio u Novosadskim samoposlugama (Vindija sir) ima jedna anegdota koja glasi: Sir su kao po običaju stavili u hladnu vetrinu, kupci uzimali i oni koji su znali i oni koji nisu znali šta je to. Kada su kući otvorili imali su šta da vide, buđav sir. Ijuuu naopako. I onda su išli nazad u prodavnice da protesutju i da vrate. Da ne bi se to više događalo sir su stavili u hladne vetrine kod mesara. Pa kada tražite onda trgovac vas propita da li znate kakav je to sir, i da li će te Rokfort ili Gorgonzolu. Tako je to nekada bilo. Drugo je sada pitanje što ga sada zasejavaju u topljene sireve, manje vredne, a cena ista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.