Menu 021

Legenda o nastanku buđavog sira

"Plavi sir", prošaran plavičasto sivom mrežom buđi, simbol je dobrog ukusa i luksuza. Danas se masovno proizvodi, i poznat je širom sveta kao sir izuzetnog ukusa, a postavlja se pitanje zašto su ljudi počeli da jedu ono što je pokvareno?
Život 24.12.2016. | 17:29
Svaka verzija govori da je reč o slučajnosti.
 
Kako piše Njujork Tajms, prvi plavi sir je napravljen još pre dva milenijuma. Rokfort sir se pominje u spisima rimskog naučnika Plinija Starijeg, u prvom veku nove ere. Ipak, neki istoričati tvrde da on samo hvali galski kozji sir, i nikada ne pominje da je bio plav.
 
Prema legendi, zaljubljeni galski pastir ostavio je svoj ručak, sastavljen od hleba i sira, u pećini kako bi se našao sa svojom ljubavnicom. Prema legendi taj pastir se vratio posle tri meseca i setio da je ostavio ručak tu. Bio je verovatno jako gladan pa je pojeo plavi buđavi sir koji je našao. I očigledno mu se jako svideo.
 
Rokfort je od tada poznat i cenjen sir, pa je tako bio omiljen i među kraljevima. Francuski kralj Čarls VI (Ludi) je još 1411. potpisao protkol kojim se štiti ovaj sir od inostrane konkurencije.
 
Britanci imaju svoju verziju ovog sira, kao i druge nacije. I u svakoj zemlji je vezana slična priča za poreklo sira - nastao je slučajno.
 
Buđ koja se razvija na ovom siru se zove "Penicillium roqueforti", i zapravo je vrsta gljivice. Može da se nađe u Rokfortu, Gorgonzoli i drugim sirevima. Iako neki i dalje praktikuju stari način proizvodnje, i ostavljaju sir u kontrolisanim uslovima da sam "sazri" do trenutka kada razvije buđ, mnogo je proširenija masovna proizvodnja. U fabrikama se sada ciljano dodaje gljivica, te današnji sirevi imaju kontrolisane šare aromatične buđi.
Autor: N1
  • novosađanin
    24.12.2016 19:14
    buđav
    Ova legenda o nastanku ove vrste sira manje više je ista. A kada se pojavio u Novosadskim samoposlugama (Vindija sir) ima jedna anegdota koja glasi: Sir su kao po običaju stavili u hladnu vetrinu, kupci uzimali i oni koji su znali i oni koji nisu znali šta je to. Kada su kući otvorili imali su šta da vide, buđav sir. Ijuuu naopako. I onda su išli nazad u prodavnice da protesutju i da vrate. Da ne bi se to više događalo sir su stavili u hladne vetrine kod mesara. Pa kada tražite onda trgovac vas propita da li znate kakav je to sir, i da li će te Rokfort ili Gorgonzolu. Tako je to nekada bilo. Drugo je sada pitanje što ga sada zasejavaju u topljene sireve, manje vredne, a cena ista.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest