Menu 021

Ovo bi moglo da uništi industriju šećera

Globalna industrija šećera uskoro bi mogla da se suoči sa veoma ozbiljnim izazovom zbog – pečuraka.
Život 08.01.2017. | 16:00

Startap MycoTechnology već neko vreme privlači pažnju javnosti zato što je sklopio ugovore sa nekim od najvećih prehrambenih kompanija na svetu. Ovo preduzeće se inače bavi rešavanjem pitanja koje muči naučnike već decenijama – kako da održe neki proizvod ukusnim ako smanje ili izbace šećer iz njega.

Nauka koja stoji iza ovoga je komplikovana ali glavni sastojak je veoma jednostavan – to su molekuli gljiva koji ljudima tokom žvakanja hrane omogućavaju blokiranje ukusa gorčine, za čije prikrivanje se inače najviše i koristi šećer u industriji hrane.

Vegetativno tkivo gljiva koje to omogućava zove se micelijum, bezukusno je, i ono ne menja sastav hrane koju čovek konzumira već samo blokira njen gorak ukus u ustima. Kao takvo moglo bi naći veoma široku primenu s obzirom na veliki asortiman gorke hrane, počev od kafe, preko čokolade pa sve do mnogih žitarica. Kako bi ublažili njihov ukus prerađivači hrane su im do sada često dodavali šećer i zaslađivače, pa čak i kada se radilo o slanim namirnicama. No, kako su kupci postajali sve više zdravstveno osvešćeni, ove kompanije su morale da smisle nove načine za borbu sa gorčinom.

Baš zbog toga je mala kompanija iz SAD počela da istražuje načine za sakupljanje i uzgoj micelijuma kao i način njihove izolacije i mešanja sa hranom. Dalja testiranja ovog izuma su pokazala da se ćelije ovog organizma u ustima odvajaju od hrane i lepe na deo jezika kojim se oseća gorak ukus. Tu se zadržavaju oko 10 sekundi pre nego što ih pljuvačka sapere. No, taj kratak period koliko se zadržavaju na jeziku dovoljan je za blokiranje gorkog ukusa.

Ovaj sastojak inače je odobren od strane FDA u Americi, kao i u Australiji a trenutno je u postupku i njegovo ozvaničenje u EU i Japanu.

MycoTechnology će dotle nastaviti aktivno da sarađuje sa proizvođačima jogurta koji sadrži fruktozne sirupe. Cilj je da se zaslađivači izbace iz upotrebe bar za polovinu a da se nimalo ne izmeni ukus ovog mlečnog proizvoda. Kompanija takođe sarađuje i sa proizvođačima sokova ali i sa proizvođačima zaslađivača kao što je GLG Life Tech, jedan od najvećih ponuđača stevije koja nekim ljudima posle konzumiranja ostavlja pomalo gorak ukus. Iz GLG-a kažu da su im dosadašnja iskustva sa ovim blokatorom gorčine veoma pozitivna.

MycoTechnology je u 2015. imao sedam zaposlenih i bio u mogućnosti da proizvede četiri tone svog proizvoda, a sada ima 25 zaposlenih i očekuje da će 20 tona ovog proizvoda izaći iz njegovih pogona.

Inače, u proteklih 50 godina većina istraživanja o šećeru i njegovoj ulozi u ishrani bila su lažirana, a finansirala ih je sama industrija šećera. Više o tome možete pročitati OVDE.

Autor: B92, 021
  • kiki
    08.01.2017 22:00
    jos jedna glupost
  • Sedam
    08.01.2017 18:09
    A kako ću ja da pravim pekmez od šljiva sa tim... micelijumom ?!?

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest