Način na koji kuvate pirinač možete biti opasan po zdravlje

Jedan od najčešćih načina kuvanja pirinča je i najopasniji i povećava rizik od zdravstvenih problema.

Milioni ljudi svakodnevno rizikuju svoje zdravlje neispravnim načinom kuvanja pirinča, naročito ako se ta namirnica često nalazi na njihovom stolu, upozoravaju naučnici.

Nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuvanja pirinča - u loncu kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji ga jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira pirinač tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.

Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju i najopasniji je za decu, upozorava Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast. On je testirao različite načine kuvanja pirinča kako bi otkrio koji je među njima najzdraviji.

U prvoj metodi stavio je jednu šoljicu pirinča i dve šoljice vode i voda je isparila tokom kuhanja - kako se i pirinač najčešće kuva. Otkrio je da je tom metodom u pirinču ostalo najviše arsena. U drugoj metodi stavio je jednu šoljicu pirinča i pet šoljica vode a zatim izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovila.

U trećoj metodi pirinač se kuvao tako da se natapala preko noći, ujutro isprala sve dok voda nije bila čista i potom skuvala - s čime se udeo toksina smanjio za 80 odsto.

Istraživanja na evropskom tržištu otkrivaju kako čak 58 odsto proizvoda s pirinčem sadrži visoke nivoe arsena, pa se preporučuje da pirinač uvek prethodno potopite i isperete kako bi se smanjila verovatnoća da bude štetnih posledica po zdravlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.