Kako da izaberete najslađu lubenicu

Lubenica često ume da nam zada problem pri odabiru.
Slatku lubenicu nije baš lako odabrati, a kako na osveženje ne biste morali da čekate nekoga ko se u njih razume, u nastavku je nekoliko saveta kako da odaberete "onu pravu".
 
Razlikujte "žensku" ili "mušku" lubenicu 
 
"Muške" lubenice imaju izduženiji oblik i vodenastog su ukusa, dok su "ženske" okrugle i vrlo slatke. 
 
Obratite pažnju na veličinu 
 
Uvek birajte prosečnu veličinu, ali znajte da, bez obzira da li je velika ili mala, lubenica treba da bude teška. 
 
Potražite žutu boju 
 
Žuta mrlja na lubenici, onaj deo ploda koji je ležao na zemlji, znak je da je lubenica sveža. Zrela lubenica uvek ima žute, nikako pege. 
 
Osušen "rep" 
 
Takođe, da je lubenica zrela, moguće je prepoznati po osušenom vrhu. Međutim, ako je rep zelen, to znači da je lubenica ubrana prerano. 
 
Kucnite 
 
Kucnite po lubenici ili je lupite dlanom, treba da zvuči šuplje.
  • @Agronom

    01.07.2017 11:26
    Ne treba sitničariti. Da je lubenica povrće, uči se još u osnovnoj školi. I sada, a i ranije. Ali je u narodu uobičajeno da se, zbog slatkog ukusa, naziva voćem.
  • neko

    01.07.2017 05:32
    -
    koja glupost
  • Agronom

    30.06.2017 23:03
    "Sigurno da je lubenica omiljeno sezonsko voće,..."
    Ti Sunce žarko!
    A mene "pogrešno" učili na fakultetu da lubenica nije voće, nego povrće...
    Šta ću sad'?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima