Mala čaša vina ili piva pomaže u oslobađanju kreativnosti

Mala čaša vina ili piva pomaže u oslobađanju kreativnosti, tvrde austrijski naučnici.

Autor studije doktor Mathias Benedek tvrdi da su alkohol i kreativnost veoma povezani.

"Prethodna istraživanja su otkrila da je skoro polovina velikih pisaca konzumirala alkohol. Otkrili smo da male količine alkohola zaista mogu pomoći u određenim aspektima kreativnosti", kazao je Benedek.

Ipak, dodaje da umerene količine alkohola istovremeno mogu otežati fokusiranje na posao.

Neki učesnici u istraživanju su dobili flašu normalnog piva, dok su drugi dobili bezalkoholno pivo. Nakon toga su dobili niz zadataka, uglavnom se radilo o igri reči. Oni koji su pili alkohol su imali više tačnih odgovora.

Studija objavljena u časopisu "Consciousness & Cognition" pokazala je da oni koji konzumiraju alkohol imaju problem s fokusom i kognitivnom kontrolom.

"Postoje dve teorije. Jedna je da prilikom fokusiranja na rešavanje nekog problema možete postati fiksirani tako da se vaš um 'zaglavi'. Alkohol otežava zadržavanje svih parametara zadatka zajedno, ali to vam takođe može pomoći da pronađete drugi smer. Druga teorija je da vam alkohol omogućava da iskoristite svoj nesvesni um i pronađete alternativna rešenja", kazao je Benedek.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.