Zašto neki ljudi sole lubenicu?

Nikol Veston, poslastičarka iz Los Anđelesa, pitala se zašto bi 'iko normalan' želeo da soli lubenicu. Ipak, upravo zato je odlučila da ostavi sve predrasude po strani i lično proba tu kombinaciju.
Zašto neki ljudi sole lubenicu?
Foto: Pixabay

Ovo je njeno iskustvo, a opisala ga je na svojoj veb-stranici bakingbites.com:

"Priznajem, bila sam skeptična kada sam prvi put uzela posoljenu krišku lubenice u ruke. U to vreme moj prijatelj je insistirao na tome da moram tako da je probam, tvrdeći da je tako još slađa. Probala sam, i bio je u pravu - zaista je bolja kada je posoljena.

So čini lubenicu slađom jer stvara slano-slatki kontrast i time omogućava da slatkoća još više dođe do izražaja. Lubenica obično ima suptilnu slatkoću zbog toga što je puna vode, za razliku od jagoda i drugog voća, koje ima koncentrisaniji, intenzivan ukus. So, takođe, podstiče proizvodnju pljuvačke, što lubenicu čini još sočnijom.

Trik je staviti vrlo malo soli, odnosno posuti je ravnomerno po celom komadu lubenice. Ako stavite previše soli, "ubićete" slatkoću i moraćete da uzmete novi komad.

Kakvu so treba da koristite? Bilo koju, uključujući kuhinjsku, ali je najbolja krupnija morska so. Kuhinjsku so je lakše posuti po lubenici, ali krupna morska so pruža veći slano-slatki kontrast, dok je istovremeno potrebna manja količina. Takođe, lubenica odlično ide uz feta sir, ima slično dejstvo.
"

  • vasa

    03.09.2017 20:26
    Soljenje
    Redovno u crnu jutranju kafu stavim zrnce ili dva morske soli. Božanstveno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima